Ram Promaster Forum banner

Łóżko stałe kontra kanapa, która zamienia się w łóżko

9.7K views 35 replies 26 participants last post by  el Jefe  
#1 ·
Co pomogło Ci podjąć decyzję o wyborze stałego łóżka w porównaniu do sofy i stołu, które można przekształcić w łóżko? Zapraszam do dzielenia się zdjęciami!

#2 ·
Możesz mieć ciastko i zjeść je, mając stałe łóżko ze stołem, który można wysunąć. Mam szuflady pod łóżkiem z wysuwanym stołem nad płytką górną szufladą. Wyciągamy szufladę ze stołem; stół spoczywa na szufladzie bez potrzeby dalszego wsparcia.

#3 ·
Zazwyczaj ludzie żałują, gdy nie robią stałego łóżka. Zwłaszcza w 159 nie ma powodu, dla którego nie można mieć ładnej części wypoczynkowej i stałego łóżka. Może trzeba będzie zrezygnować z prysznica w pomieszczeniu, co jest kolejną rzeczą, którą większość ludzi uważa za zły pomysł dopiero po zrobieniu tego.

#4 ·
Wybraliśmy podwyższone stałe łóżko. Mieliśmy kampery z obydwoma rozwiązaniami i zdecydowanie wolimy stałe łóżko od codziennego składania i rozkładania sofy-stołu. Jesteśmy tylko we dwoje. Mamy obrotowe fotele i składany stół (Lagun) z przodu. Sofa-stół ma więcej sensu, jeśli masz więcej niż dwoje ust do wykarmienia. Stałe łóżko ma również więcej dedykowanej przestrzeni do przechowywania pod nim i jest zawsze gotowe na improwizowaną drzemkę. Zaprojektowaliśmy zgodnie z naszymi priorytetami. Twoje będą inne. Dużo zdjęć w wątku budowy Shiny'ego.

#6 ·
Zrobiłem jadalnię. Mam 136. Zostawiam ją w trybie łóżka, gdy jestem sam, zwłaszcza latem, a kiedy podróżuję z kimś, jest w trybie jadalni. (Jest stół Lagun, ale przeważnie trzymam go po prostu jako sofy.) Mam też prysznic/mokrą łazienkę, którą uwielbiam. Ma w niej szynę do wieszania ubrań, jeśli mam podróż, która tego wymaga. Mam pojemniki do przechowywania pod łóżkiem, które zabieram, jeśli podróż wymaga dodatkowego przechowywania. Częściowe mieszkanie oznacza, że ​​można je rekonfigurować w zależności od potrzeb podróży, więc miło jest budować je z możliwościami. Ponadto, jako ktoś, kto nie ma stałego partnera podróży, potrzebuję opcji, gdy ktoś się pojawi. Mam dmuchane łóżko, które w tym celu przechodzi nad kabiną.

#23 ·
Zrobiłam jadalnię. Mam 136. Zostawiam go w trybie łóżka, kiedy jestem sama, zwłaszcza latem, a kiedy podróżuję z kimś, jest w trybie jadalni. (Jest stolik Lagun, ale przeważnie trzymam go po prostu jako sofy.)

Mam też prysznic/mokrą łazienkę, którą uwielbiam. Ma w niej szynę do wieszania ubrań, jeśli mam podróż, która tego wymaga.

Pod łóżkiem mam pojemniki do przechowywania, które zabieram, jeśli podróż wymaga dodatkowego przechowywania.

Częściowe mieszkanie oznacza, że ​​można je rekonfigurować w zależności od potrzeb podróży, więc miło jest budować je z możliwościami. Ponadto, jako ktoś, kto nie ma stałego partnera podróży, potrzebuję opcji, gdy ktoś się pojawi. Mam dmuchane łóżko, które idzie nad kabinę.

View attachment 87538 View attachment 87539
Czy to frytkownica beztłuszczowa? 😂

#7 ·
Wybiorę stałe łóżko, tak jak większość ludzi, aby zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania. Posiadanie dedykowanego garażu może zapewnić bardziej bezpieczne miejsce do zamknięcia niektórych cennych przedmiotów.

Możesz zablokować tylne drzwi od wewnątrz kłódką, co zwiększa poziom bezpieczeństwa na wypadek, gdyby ktoś wybił szybę i dostał się do vana od przodu.

Jedyną rzeczą trudniejszą niż decyzja między stałym a rozkładanym łóżkiem jest ustalenie wysokości stałego łóżka. Większy garaż, wystarczająco wysoki, aby zmieścić rower, czy więcej wysokości sypialni na wypadek, gdybyś chciał usiąść w łóżku?

A co, jeśli wygrasz milion dolarów i możesz sobie pozwolić na robienie 2 lasek w tym samym czasie? Co wtedy?!!! (odniesienie do Office Space)

#9 ·
Wybiorę stałe łóżko, jak większość ludzi, aby zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania. Posiadanie dedykowanego garażu może zapewnić bardziej bezpieczne miejsce do zamknięcia niektórych kosztowności.

Możesz zablokować tylne drzwi od wewnątrz kłódką, co zwiększa poziom bezpieczeństwa na wypadek, gdyby ktoś wybił szybę i dostał się do vana od przodu.

Jedyną rzeczą trudniejszą niż decyzja między stałym łóżkiem a łóżkiem rozkładanym jest ustalenie wysokości stałego łóżka. Większy garaż, wystarczająco wysoki, aby zmieścić rower, lub więcej wysokości sypialni, jeśli chcesz usiąść w łóżku?

A co, jeśli wygrasz milion dolarów i możesz sobie pozwolić na robienie 2 lasek w tym samym czasie? Co wtedy?!!! (odniesienie do Office Space)

WOW 🤠, naprawdę to powiedziałeś.

#8 · (Edited)
Nasz plan piętrowy z podwójną kanapą/łóżkiem sprawdził się dla nas idealnie. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek rozważylibyśmy inny projekt! Nasze kanapy mają 24" szerokości i rozsuwają się do łóżek o szerokości 30" z przejściem o szerokości 11" (lub można je łatwo wykorzystać z wypełniaczem, aby zrobić duże łóżko typu king size... my tego nie robimy). Najlepiej sprzedające się pojazdy klasy B na rynku wykorzystują plany piętrowe z kanapą/łóżkiem. Nasz plan piętrowy jest podobny do Winnebago Travato G lub Thor Sequence L. (uwaga: zaprojektowałem swój jako pierwszy!) Dlaczego?
  • brak wspinania się do łóżka
  • brak wspinania się po sobie, aby skorzystać z udogodnień, chodzenie spać o różnych porach
  • przez większość dnia lubimy kanapy... są zawsze gotowe na szybką drzemkę w ciągu dnia i są idealne do jedzenia - wiele razy jedliśmy obiad dla 4 osób.
  • 2 kanapy plus przednia ławka zapewniają wygodne siedzenia dla 7 osób
  • dużo miejsca do przechowywania pod kanapami. Mam namiot Gazelle, 2 paleniska Solostove, kompletny zestaw prysznicowy, grill Blackstone, grzejnik, skrzynki narzędziowe, pościel i dużo miejsca do przechowywania na zakupy. Mój elektryczny zestaw 3 baterii/falownika znajduje się pod kanapą.
  • nadkola znikają
  • ustawienie łóżka to dosłownie 4-minutowy proces dla 2 łóżek... demontaż = 5 minut. Używamy pod spodem podwójnie złożonej prześcieradła i dzierganej kołdry na wierzchu.
  • miejsce na kompletny obszar toalety/prysznica, pełnowymiarowe szafki nad głową, bez uderzania głową ani "palców pod szafką"
  • wycieczki do Depot po drewno/materiał dowolnego rozmiaru są łatwe... miejsce na materiały o długości do 13' x 18" szerokości.
Widzę nasz PM jako salon, jadalnię i kuchnię na kółkach (z niczym innym jak tylko szafką/blatem).
Image
Image
Wolimy, żeby w ogóle nie wyglądał jak sypialnia na kółkach! (ale z pewnością doceniamy, że to "różne style dla różnych ludzi!")

#27 ·
Nasz plan piętrowy z podwójną kanapą/łóżkiem sprawdził się dla nas idealnie. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek rozważylibyśmy inny projekt!
Zdecydowanie kopiuję Twój układ. Zawiera wszystko, czego potrzebuję na wycieczki ojciec-córka. Oddzielne spanie i prywatna toaleta.

#10 ·
Skopiowaliśmy projekt łóżka Proeddiego z tych samych powodów, które wymienił powyżej. Jesteśmy z niego bardzo zadowoleni!

Jesteśmy po 60-tce, nie podróżujemy na pełny etat, a nasze podróże nie obejmują wielu rowerów / kajaków / desek surfingowych (zazwyczaj przechowywanych pod podwyższonym tylnym łóżkiem). Mamy również nieco odmienne nawyki związane ze snem (ja zostaję dłużej w górze i wstaję wcześniej), więc wchodzenie / wychodzenie bez przeszkadzania drugiej osobie jest ważne. Nie wspominając o nocnej wizycie w "toaletach"!

Rozłożenie i złożenie łóżka zajmuje tylko kilka minut, a czysty, uporządkowany wygląd nam odpowiada.

BrianB

#12 ·
Każdy ma inne priorytety, więc żaden projekt nie pasuje do wszystkich. Ale wspaniale jest mieć tak wiele opcji DIY! Zapomniałem też wspomnieć, że mój kręgosłup (3 ściśnięte kręgi od bliskiej śmierci głupoty) naprawdę nie lubi kanap, ale jest szczęśliwy w moim 6-kierunkowym obrotowym fotelu kierowcy/jadalni/wypoczynkowym.

#14 ·
Jestem za wysoki na łóżko, które jest poprzeczne, więc oznaczałoby to użycie układu w stylu kanapy w kierunku północ-południe.

Samochodu dostawczego, który miałem, już nie ma, ale moim planem jest, że jeśli jest w nim więcej niż 2 osoby - to czas na namiot.
To porusza kolejną kwestię związaną z łóżkiem: planowanie dla dodatkowych pasażerów. Celowo tego nie zrobiliśmy, mimo że mamy wnuki. Realistycznie rzecz biorąc, po prostu nie przewidywaliśmy, że będziemy ich zabierać ze sobą wystarczająco często, aby uzasadnić trwałe kompromitowanie naszego komfortu dla dwojga osób. Kiedy zabieramy wnuki na kemping, zabieramy je parami i jedziemy na pobliskie kempingi, aby ich rodzice mogli ich tam zawieźć i zabrać namiot. Świetnie się bawimy i uwielbiają to.

#15 ·
Mam stałe łóżko, chciałem materac sprężynowy, a to nie sprawdza się dobrze z konfiguracją jadalni.
Moja poprzednia klasa B również miała stałe łóżko, ale z materacem piankowym.

Mam 159 ext, więc miałem miejsce, zwłaszcza że nie mam kuchni. Mam stałe łóżko i smartbed Evolution R, które składa się w drugie łóżko. Mam również stały prysznic w pomieszczeniu. Nie gotuję, więc mój plan ma dla mnie sens.

To bardzo osobista sprawa. Używam mojego vana jako miejsca do spania, gdy pracuję poza miastem, więc nie jestem w vanie cały dzień każdego dnia. Gdybym był, może zaprojektowałbym go inaczej, ale nadal uważam, że stałe łóżko jest dla mnie.

#16 ·
Mam hybrydę poprzecznego, wąskiego łóżka podwójnego z rozkładanym aneksem jadalnym o tej samej szerokości z przodu. W ten sposób mam miejsca siedzące dla dwóch osób, ale zawsze mam jedno łóżko gotowe do użycia. Zazwyczaj podróżuję sam, więc aneks jadalny rzadko jest zamieniany na łóżko, ale kiedy to robię, mam łóżko większe niż podwójne. Moja toaleta Nature's Head znajduje się pod jedną stroną aneksu jadalnego, a moja lodówka/zamrażarka pod drugą, więc żadna przestrzeń się nie marnuje. Spróbuję później opublikować kilka zdjęć.

#17 ·
Mam hybrydę poprzecznego, wąskiego łóżka podwójnego o stałym rozmiarze, z rozkładaną jadalnią o tej samej szerokości z przodu. W ten sposób mam miejsca siedzące dla dwóch osób, ale zawsze mam jedno łóżko gotowe do użycia. Zazwyczaj podróżuję sam, więc jadalnia rzadko jest zamieniana na łóżko, ale kiedy to robię, mam łóżko większe niż podwójne. Mój Nature's Head znajduje się pod jedną stroną jadalni, a moja lodówka/zamrażarka pod drugą, więc żadna przestrzeń się nie marnuje. Spróbuję później zamieścić kilka zdjęć.
Robię to samo. Stałe łóżko 32" x 72" z tyłu (z garażem pod spodem), a następnie jadalnia 30" z przodu - która zamienia się w łóżko 30" x 72". Baterie, falownik itp. pod jednym siedzeniem, a Isotemp 20L + pompa wodna pod drugim.

#18 ·
Właściwie miałem oba w różnych wersjach tego samego vana! Zaczęłam od bardzo wysokiego łóżka, ponieważ potrzebowałam maksymalnej przestrzeni do przechowywania, kiedy podróżowałam po kraju i uczyłam, i potrzebowałam miejsca na moje materiały dydaktyczne. Nie podobało mi się tak wysokie łóżko, ponieważ trudno było do niego wchodzić i z niego wychodzić, a chciałam mieć więcej przestrzeni nad głową. Więc w mojej następnej wersji obniżyłam łóżko (nie podróżowałam już, żeby uczyć). Nie mam obrotowych siedzeń i nie podobały mi się opcje obiadowe, które wymyśliłam. Miałam mieszkać na stałe w moim vanie, nie podróżować tak dużo i chciałam mieć więcej miejsca do pracy w ciągu dnia i jeść prawdziwe posiłki z gośćmi. Więc moją drugą wersją było wyjęcie stałego łóżka i wstawienie ławek. Ta wersja podoba mi się najbardziej. Jak wspomnieli ci, którzy mają rozkładane łóżka, konwersja zajmuje tylko kilka minut. Robiłam to codziennie przez wiele miesięcy i stało się to rutyną, jak mycie zębów. Żadnego problemu. Za to małe niedogodności mam teraz możliwość rozłożenia laptopa i dokumentów oraz prowadzenia spotkań zoom, ugoszczenia czterech osób na obiedzie, posiadania dodatkowej przestrzeni na stole podczas gotowania i podoba mi się jego przyjazny wygląd. Jednak, gdybym miał budować od nowa, użyłabym łóżka Murphy. Zobaczyłam projekt tej kobiety po dokonaniu moich poprawek i myślę, że wygląda to jak najlepsze z obu światów:
Ostatecznie zawsze chodzi o to, co najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

#19 ·
Co pomogło Ci podjąć decyzję o stałym łóżku stałym w porównaniu do sofy i stołu, który zamienia się w łóżko?

Zapraszam do udostępniania zdjęć!
Spóźniona odpowiedź, ale oto kolejny głos za stałym. Nie debatowałem nad stałym łóżkiem tak bardzo, jak nad układem łóżka. Skończyłem z zamontowanym podwyższonym łóżkiem dwuosobowym od boku do boku nad garażem, ale dodałem rozkładane 3 łóżko, które służy również jako ławka, schowek i jadalnia, używając obrotów do siedzenia i stołu Lagun. Drugą opcją, którą mocno rozważałem, były 2 łóżka pojedyncze od przodu do tyłu z tyłu, które były schowkiem, a także falownikiem wody/akumulatora. Moim planem było pozostawienie jednego z nich na stałe jako łóżko (prześcieradła, poduszki), a drugiego jako mój jadalny. Ale kiedy pomyślałem o tym, ile miejsca do przechowywania stracę i że nie będzie "garażu" na pojemniki, narzędzia i rowery itp., zdecydowałem się na mój obecny układ. Ławka wzdłuż suwaka ma przesuwny blat i wkładkę, to "3 miejsce do spania" 25" na 72" lub rozmiar materaca kempingowego do wędrówek z plecakiem. Więc jeśli zabiorę ze sobą znajomego na wycieczkę, nie musimy dzielić podwójnego łóżka. Łóżko jest dość wysokie 34-35" od podłogi, więc jeśli jesteś wysoki i znienawidzisz uderzanie głową podczas siadania, weź to pod uwagę. Ledwo otarłem się o sufit przy 5'7", ale na zdjęciu był materac powietrzny Coleman 10", który już miałem. Zastąpię go pianką z pamięcią 6".

Attachments

#22 ·
Rozważałem coś takiego:
Custom Convertible Sofa Bed in a Camper Van | Meandering Explorers

Ale potrzebowałem miejsca na wodę i prąd -- oraz kuchnię, łazienkę i jadalnię. Poza tym zasłoniłoby to wspaniały widok. Nie ma najlepszej odpowiedzi, stała kanapa kontra kanapa, tylko najlepsza odpowiedź dla ciebie. Wszystko zależy od tego, jak planujesz korzystać z vana i co jest dla ciebie ważne.

#25 ·
Mieliśmy stałe łóżko, ustawione na północ i południe, ja mam 1,90 m wzrostu i nie mieszczę się w poprzek. Nasz materac typu queen size jest najwygodniejszym łóżkiem, jakie mamy, uwielbiam go. Nasze łóżko ma również podnoszone wezgłowie i podnóżek. Jest więc jak fotel rozkładany, idealny do relaksu. Bardzo łatwo się do niego wchodzi i wychodzi. Cieszę się, że znowu zacznę biwakować, tylko po to, żeby spać w vanie. Również z PM siedzącym wyżej z tyłu, jest wygodniej z głową do tyłu, lekko uniesioną. Przechowywanie jest szalone. Przewozimy dwa składane rowery elektryczne, dwa nadmuchiwane kajaki, grill gazowy, cztery krzesła, sprzęt ratunkowy, drewno opałowe, a przenośny nocnik również wsuwa się pod przód.

#29 ·
Mamy jadalnię i nie chcielibyśmy inaczej

nie uważamy, że ścielenie łóżka każdego wieczoru jest jakimkolwiek kłopotem. Zwijamy i zapinamy okrycia, pozwalając im zwisać za kanapą

Ogólne przechowywanie nigdy nie było problemem. Nawet w pobliżu. Oprócz zwykłych przedmiotów podróży i ubrań, zabieram aparaty, drona i gitarę. Oboje zabieramy sprzęt do ćwiczeń. Rowery są przewożone na zewnątrz.

Myślę, że można powiedzieć, że lubimy mieć ciasto i jeść je również. Każdego dnia każdej podróży
Czuję to samo. Chociaż zostawiam to w trybie łóżka przez cały czas, uwielbiam mieć tę opcję. Czasami po prostu się nudzę i potrzebuję zmiany!