Ram Promaster Forum banner
41 - 60 of 729 Posts
Bromaster. Spróbuj. Spodoba ci się. Zachowaj swój ICE na wycieczki. Ale ładowanie w domu to bomba. Gniazdo suszarki, przedłużacz 50 A i odnowiona ładowarka za 80 $ z Amazon. Podłączenie w nocy i odłączenie rano zajmuje 5 sekund. Każdego ranka Twój zbiornik ma 200-300 mil i kosztuje 5-10 $. Bycie późnym adaptatorem jest po prostu niepraktyczne.
Jestem już tego świadomy i przyglądam się samochodom elektrycznym, używanym i nowym..

Bromaster. Spróbuj. Spodoba ci się. Zachowaj swój ICE na wycieczki. Ale ładowanie w domu jest bombowe. Gniazdo suszarki, przedłużacz 50 A i odnowiona ładowarka z Amazonu za 80 $. Podłączenie w nocy i odłączenie rano zajmuje 5 sekund. Każdego ranka Twój zbiornik ma 200-300 mil i kosztuje 5-10 $. Bycie późnym adaptatorem jest po prostu niepraktyczne.
Kiedyś jeździłem wózkiem golfowym! Hahhaha

Nie. Miałem na myśli SZEŚĆ DOLARÓW. Właściwie 4,95 $ za 425 mil.
Bateria 177 kWh
2,4 mil/kWh
Program domowy MN Xcel EV 0,028 $/kWh
Kolejna rzecz do zapamiętania, to że tylko dlatego, że coś jest zachęcane/dotowane, nie oznacza, że jest tańsze lub darmowe. Podane i rzeczywiste koszty mogą się znacznie różnić, ktoś za to płaci.

Weźmy na przykład Ubera, te tanie przejazdy były opłacane z góry przez inwestorów, aby zdobyć udział w rynku i zakłócić branżę taksówkarską. Zadziałało to do czasu, gdy cały kapitał początkowy został wykorzystany, a potem umowa się skończyła dla konsumenta. Większość inwestorów w tym momencie już się wycofała i przeszła do kolejnej oferty publicznej.

Fajnie, chciałbym usłyszeć więcej o tym elektrycznym vanie właśnie tutaj, na tym forum!!!

Uważajcie @rjcarter3 @Bromaster5 i kilku innych na tym forum to jawni przeciwnicy EV, teoretycy spiskowi, przeciwnicy wszystkiego, co jest lepsze niż 20 mpg, głośna mniejszość na tym forum. Powtarzają błędne informacje i nie warto z nimi dyskutować. Wygląda na to, że @Bromaster5 ustawił swój profil tak, że nikt nie widzi jego postów, dlaczego ktoś miałby to robić, dlaczego jest taka opcja na forum? Chciałbym, żeby ci członkowie forum dorośli, bo od czasu do czasu mają coś użytecznego do powiedzenia.
Co za śmieszna rzecz do powiedzenia. To również całkowicie fałszywe. Obecnie jeżdżę do biura skuterem elektrycznym w dni, w które idę - czyli skuterem elektrycznym. Byłbym również otwarty na posiadanie samochodu elektrycznego do jazdy po mieście, ale praktyczność ich używania do jazdy na długich dystansach, w chłodniejszych miesiącach, w pojazdach ciężkich itp. jest szeroko dyskutowanym tematem wszędzie.

Czy zwykle jesteś tak niegrzeczny dla ludzi, którzy nie zgadzają się z tobą w sprawie codziennych spraw? Jedź czym chcesz - nie obchodzi mnie to. Ludzie na tym forum omawiają wady i zalety wszystkiego, co robią ze swoimi vanami, więc nie mam pojęcia, dlaczego zostałem oznaczony w tej rozmowie. Dorośnij.

Kolejna rzecz do zapamiętania, to że coś jest zachęcane/subsydiowane, nie oznacza, że jest tańsze lub darmowe. Deklarowane i rzeczywiste koszty mogą się znacznie różnić, ktoś za to płaci.

Weźmy na przykład Ubera, te tanie przejazdy były opłacane z góry przez inwestorów, aby zdobyć udział w rynku i zakłócić branżę taksówkową. Działało to do czasu, aż cały kapitał początkowy został wykorzystany, a potem umowa się skończyła dla konsumenta. Większość inwestorów w tym momencie już się wycofała i przeszła do kolejnej oferty publicznej.
Ponadto, liczy się nie tylko to, ile kosztuje zatankowanie pojazdu, ale także jak szybko można to zrobić. Czas to pieniądz. Mogę włożyć ~380 mil zasięgu do mojego PM, bez względu na to, jak zimno jest na zewnątrz, w kilkuminutowym postoju. Czy ten czas robi różnicę, jeśli siedzę w domu? Nie. Czy ma to znaczenie, jeśli jestem w podróży? Tak.

Nadal mam pewne problemy z deklarowanym zasięgiem tego vana Brightdrop. CHCIAŁBYM MIEĆ vana elektrycznego, który może przejechać ponad 400 mil na jednym ładowaniu, ale zgodnie ze wszystkim, co przeczytałem w Internecie (w tym statystykami z samego Brightdrop), maksymalny zasięg tych vanów na jednym ładowaniu wynosi około 250 mil. W rzeczywistości posiadają oni rekord Guinnessa w kategorii najdłuższego dystansu pokonanego na jednym ładowaniu przez elektrycznego vana towarowego, wynoszący 258 mil. Zatem albo OP całkowicie pobił rekord świata na swoich 5 najlepszych ładowaniach, albo coś innego się tu dzieje. Chciałbym tylko wiedzieć, dlaczego istnieje tak drastyczna różnica między dwoma szacunkami. Po prostu nie ma dla mnie sensu, żeby Brightdrop miał ukrywać wiadomości o takich osiągach, podczas gdy wszystkie inne firmy produkujące pojazdy elektryczne stale zawyżają zasięg. :unsure:

W Internecie jest mnóstwo informacji, ... część z nich to fakty, część to opinie, część to prawda;

View attachment 100538

Naprawdę nie wiem, w co wierzyć. Myślę, że prawda jest prawdopodobnie gdzieś pomiędzy dwoma skrajnymi perspektywami.

„What’s Up”

Cześć RV,
Texas Public Policy Foundation (która napisała Twój pierwszy artykuł) to grupa negacjonistów zmian klimatycznych i fanów paliw kopalnych - osobiście umieściłbym ich jak najdalej od próby wydobycia prawdy. Udaje im się ujawniać i wyolbrzymiać dotacje, które otrzymuje branża EV, jednocześnie wygodnie ignorując miliardy i miliardy i miliardy dotacji, które branża paliw kopalnych otrzymuje każdego roku - i otrzymuje je od wielu, wielu dziesięcioleci.

Płacę 12 centów za KWH (co nie jest dotowane dla EV - to cena, którą płaci każdy). Wypełnienie mojego EV wymaga 80 KWH (9,60 $), a przejeżdża on na tym około 300 mil. Ale mam panele słoneczne, więc moje koszty paliwa za przejazdy w zasięgu domu wynoszą zero. Podczas podróży płaciłem około 36 centów za KWH, czyli 30 $ za zatankowanie.

To wszystko zasadniczo sprowadza się do tego, czy wierzysz, że zmiany klimatyczne spowodowane spalaniem paliw kopalnych są poważnym problemem, czy nie. Jeśli tak, to pozbycie się emisji z paliw kopalnych jest koniecznością, a aby dokonać terminowego przejścia od paliw kopalnych, jest to konieczność, a kiedy chcesz zmienić ogromne branże (takie jak transport) na energię elektryczną, początkowo będą potrzebne dotacje, aby to umożliwić. Jeśli nie wierzysz w zmiany klimatyczne jako pilny problem, to cały nacisk na przenoszenie ludzi na EV będzie wyglądał głupio.

Gary

Zmniejsz prędkość do 40 mil na godzinę, przewoź i nie przewoź ładunku, zamieścił gdzieś wykres.

E-Transit ma dobry zasięg podczas jazdy z niską prędkością.

Ale niezbyt praktyczne :)

Zmniejsz prędkość do 40 mph i nie przewoź ładunku, zamieścił gdzieś wykres.

E-Transit ma dobry zasięg podczas jazdy z niską prędkością.

Ale niezbyt praktyczne :)
To wykres Johna,
Przekracza on faktycznie 400 mil przy około 50 mph, co nie jest takie straszne.
I przekracza 300 mil przy 65 mph.

Miło byłoby wiedzieć, skąd pochodzi ten wykres.

Image

Gary

Ci z nas, którzy są na tyle starzy, by pamiętać arabskie embargo na ropę, pamiętają również mnóstwo naklejek na zderzakach z napisem "Bądź oszczędny, jedź 50" oraz jednolite ograniczenie prędkości do 55 mil na godzinę na autostradach międzystanowych. Pamiętamy również podróżowanie przez kraj z prędkością 50-55 mil na godzinę. I pamiętamy, że świetnie się przy tym bawiliśmy. Więc jazda samochodem elektrycznym z prędkością 50 mil na godzinę, aby móc przejechać dalej, wydaje się stratą tylko wtedy, gdy się spieszysz. W takim przypadku, na obecnym etapie, samochód elektryczny do podróży na duże odległości nie jest dla ciebie... jeszcze.

Zastanawiam się, dlaczego nie oferują naszego Promastera w wersji hybrydowej lub, co jeszcze lepsze, PHEV (dla tych z nas, którzy czasami używają naszych furgonetek do krótkich sprawunków). Ten sam silnik co w Pacifica. Wydaje się to oczywiste.

Jestem bardzo podekscytowany tym, co John tu robi. Nie jestem wczesnym użytkownikiem, więc z zadowoleniem przyjmuję możliwość uczenia się od kogoś, kto jest gotów podjąć ryzyko i nagrodę.

Ten ZEVO wygląda jak łatwy do dopasowania van, z tymi pionowymi bokami. Kilka wycieczek do IKEA i gotowe.

Ci z nas, którzy są wystarczająco starzy, aby pamiętać arabskie embargo na ropę naftową, pamiętają również mnóstwo naklejek na zderzakach z napisem "Bądź oszczędny, jedź 50" oraz jednolite ograniczenie prędkości do 55 mil na godzinę na autostradach międzystanowych. Pamiętamy również podróżowanie przez kraj z prędkością 50-55 mil na godzinę. I pamiętamy, że świetnie się przy tym bawiliśmy. Więc jazda samochodem elektrycznym z prędkością 50 mil na godzinę, aby móc jechać dalej, wydaje się stratą tylko wtedy, gdy się spieszysz. W takim przypadku, na obecnym etapie, samochód elektryczny do podróży na duże odległości nie jest dla ciebie... jeszcze.
Świetna uwaga. Dla nas podróż jest częścią nagrody - więc przez większość czasu wolimy jeździć drogami drugorzędnymi i podróżować z mniejszą prędkością. Nawet w przypadku pojazdów spalinowych prędkość ma ogromny wpływ na zużycie, więc brak pośpiechu ma swoje zalety.

Texas Public Policy Foundation (która napisała Twój pierwszy artykuł) to grupa osób zaprzeczających zmianom klimatycznym

To wszystko zasadniczo sprowadza się do tego, czy wierzysz, że zmiany klimatyczne spowodowane spalaniem paliw kopalnych są poważnym problemem, czy nie. Jeśli tak, to pozbycie się emisji z paliw kopalnych jest koniecznością i aby dokonać terminowego przejścia z paliw kopalnych, jest to konieczność, a kiedy chcesz zmienić ogromne gałęzie przemysłu (takie jak transport) na energię elektryczną, początkowo będą potrzebne dotacje, aby to się wydarzyło. Jeśli nie wierzysz w zmiany klimatyczne jako pilny problem, to cały nacisk na przenoszenie ludzi na pojazdy elektryczne będzie wyglądał głupio.
Wolę, żeby nazywano mnie „heretykiem teokracji klimatycznej”, dziękuję. Poważnie, obrzucanie obelgami jest głupie i dyskredytujące. To tylko leniwa próba zakończenia argumentów poprzez porównywanie ludzi, którzy lubią zadawać trudne pytania, do ludzi, którzy zaprzeczają Holokaustowi.

Nikt nie „zaprzecza”, że zmiany klimatyczne zachodzą. Dzieją się od 4,5 miliarda lat i będą się działy nadal, dopóki słońce nie pochłonie Ziemi. Pytanie brzmi, jaki wpływ ludzkość ma na ten proces.

Pozostaję otwarty na pomysł, że człowiek stał się głównym i potencjalnie szkodliwym wpływem na ten proces, ale muszę zobaczyć jakieś dowody. Jeśli alarmistom zależy na przewidywaniach dotyczących ocieplenia o 1°C w ciągu 100 lat, bezsensownej prognozie dla celów rozliczeniowych, ponieważ wszyscy, którzy na niej stoją, będą martwi, to muszę wiedzieć z taką samą precyzją, ile ocieplenia powodujemy i ile jest zmienności naturalnej. Innymi słowy, jaka byłaby średnia temperatura globalna w 2023 roku, gdyby ludzie nigdy nie istnieli? Nie masz na to odpowiedzi. Pomijasz tę nieznaną zmienną, twierdząc jednocześnie, że druga jest straszna.

Chciałbym również zobaczyć jakieś wyjaśnienie, dlaczego wydaje się, że każda klęska żywiołowa jest teraz spowodowana przez ludzi lub przynajmniej jest przez nich silnie wpływana. Często te klęski żywiołowe są ekologicznym przeciwieństwem poprzedniej katastrofy, jak susze i powodzie. Kiedy ostatni raz widziałeś klęskę żywiołową, która nie była w jakiś sposób przypisywana zmianom klimatycznym spowodowanym przez człowieka? Klęski żywiołowe są również tak stare jak czas.

Absolutnie uwielbiamy nasz pojazd elektryczny. Jeśli naładowalibyśmy go od 0% do 100%, to 77KHW. Nasza energia kosztuje 0,06 USD/KWH (~94% niekopalne), więc kosztuje nas 4,62 USD. W przypadku regularnych codziennych operacji ładujemy go nocą do 60% - to daje nam zgłoszony zasięg ~150 mil i znajduje się w najbardziej delikatnym obszarze zużycia baterii.

Cześć RV,
Texas Public Policy Foundation (która napisała Twój pierwszy artykuł) to grupa zaprzeczająca zmianom klimatycznym i fanów paliw kopalnych - osobiście umieściłbym ich jak najdalej od próby wydobycia prawdy. Udaje im się ujawniać i wyolbrzymiać dotacje, które otrzymuje branża EV, jednocześnie wygodnie ignorując miliardy i miliardy i miliardy dotacji, które branża paliw kopalnych otrzymuje każdego roku - i otrzymuje je od wielu, wielu dziesięcioleci.

Płacę 12 centów za KWH (co nie jest dotowane dla pojazdów elektrycznych - to cena, którą płaci każdy). Wypełnienie mojego pojazdu elektrycznego wymaga 80 KWH (9,60 USD) i przejeżdża on na tym około 300 mil. Ale mam energię słoneczną, więc moje koszty paliwa za przejazdy w zasięgu domu wynoszą zero. Podczas podróży płaciłem około 36 centów za KWH, czyli 30 USD za zatankowanie.

Wszystko to zasadniczo sprowadza się do tego, czy wierzysz, że zmiany klimatyczne spowodowane spalaniem paliw kopalnych są poważnym problemem, czy nie. Jeśli tak, to pozbycie się emisji z paliw kopalnych jest koniecznością, a aby dokonać terminowego przejścia z dala od paliw kopalnych, jest to konieczność, a kiedy chcesz zmienić ogromne branże (takie jak transport) na elektryczność, początkowo będą potrzebne dotacje, aby to umożliwić. Jeśli nie wierzysz w zmiany klimatyczne jako pilny problem, to cały nacisk na przenoszenie ludzi na pojazdy elektryczne będzie wyglądał głupio.

Gary
Dzięki @GaryBIS,,, Zawsze interesują mnie i szanuję Twoje perspektywy.

Wielu z nas, a zwłaszcza z formalnym wykształceniem, uczy się tych cennych słów ,,, „Rozważ źródło”. Opublikowałem artykuł Texas Public Policy Foundation, ponieważ już sama nazwa fundacji powiedziała mi, że będą stronniczy i prawdopodobnie pro-naftowi.

Kilka informacji, które wyciągam z Twojego postu (pamiętaj, że jestem Kanadyjczykiem i wiem więcej o Kanadzie niż o USA);
  1. Istnieją „nieprawdy” zarówno w ropie, jak i w elektryczności
  2. Istnieją dotacje zarówno w ropie, jak i w elektryczności
  3. Rządy zmieniają prawa i pobierają podatki zarówno od ropy, jak i od elektryczności

Twoja Podstawa;

Wszystko to zasadniczo sprowadza się do tego, czy wierzysz, że zmiany klimatyczne spowodowane spalaniem paliw kopalnych są poważnym problemem, czy nie

Moje przekonanie jest takie ,,, Nie wiem. U podstaw nauki są te 3 słowa „Nie wiemy”. Cóż, wierzę w 32' na sekundę na sekundę ,,, ponieważ nigdy mnie nie okłamała. Z pewnością nie ufam tym, którzy na tym korzystają ,,, po obu stronach, ponieważ myślę, że mają ekonomiczny interes w kłamstwie i oszustwie. Co więcej, wierzę, że nasz gatunek to tylko „Mądre Wielkie Małpy”, ponieważ to jest nauka ,,, no cóż, czasami nie tak mądre. Ostatnio natknąłem się na ten komiks ,,, pokazuje, jak to widzę i jest mi smutno ,,, ale prawdziwe dla mnie;

Image

Odkąd żyję, pojawiał się jeden narastający problem kończący Ziemię po drugim. Możliwe, że jestem bezduszny.

Zatem, jak wywnioskowałeś i jak wspomniał @JohnForde, myślę, że dla osób indywidualnych sprowadza się to do 2 rzeczy;
  1. Co jest dla nich osobiście dobre
  2. Co jest dobre dla planety Ziemi
Rozdzielam te dwie kwestie z oczywistych powodów i całkowicie akceptuję, że osoba powinna działać w swoim najlepszym interesie. Nie winię nikogo za kupowanie pojazdu elektrycznego i w wielu przypadkach mają one sens ekonomiczny i mogą być radością ,,, nie mam co do tego żadnych argumentów.

Co jest dobre dla Ziemi? Wybacz moją sceptyczność, jest to produkt wychowania, ponieważ się z nim nie urodziłem. Urodziłem się, ufając i bez żadnych światowych doświadczeń. Miałem wystarczająco dużo doświadczeń z polityką i prawodawcami, aby być „nieufnym” i rozumieć, że najpierw dbają o siebie, a potem o koszty podatników. To, co jest dobre dla Ziemi, to to, że duzi truciciele przestają zanieczyszczać. Chiny i Indie mają ogromny odsetek ludności świata ,,, czy są „na pokładzie” ,,, czy my? Ile surowców, takich jak węgiel, jest wysyłanych do Chin, a potem wszyscy kupujemy te produkty ,,, jako facet z Apple ,,, wiesz „Zaprojektowane w Kalifornii”, ale zbudowane przez Foxcomm, jestem częścią problemu zanieczyszczeń.

„Oni” zaczęli od słów „Globalne ocieplenie”, które zeszły na dalszy plan i zostały zmienione na „Zmiany klimatyczne”. Dlaczego? Aby słowa „Zmiany klimatyczne” nie były tak alarmujące, ale przeciwieństwo „Klimat się nie zmienia” byłoby nienaturalne. O ile wiem, Ziemia przeszła 5 „Efektów kuli śnieżnej” epok lodowcowych.

Nie mam więc żadnych przekonań. Mam myśli i nie jest mi tak łatwo to zrozumieć jak „g”. Ma dla mnie sens, że zanieczyszczanie Ziemi jest złą rzeczą ,,, i wszyscy zanieczyszczamy Ziemię (nawet osoby, które nie posiadają pojazdu).

Natura ludzka; Ludzie lubią „czuć”, że robią różnicę. Jeśli dana osoba dba o Ziemię bardziej niż o siebie, może rozważyć przejście z pojazdu spalinowego na żaden pojazd ,,, żaden pojazd to prawdziwa ofiara ,,, ochrona i brak wycieczek vanem to prawdziwe poświęcenie.

W końcu „Jeśli ktoś” całkowicie wierzy w naukę dnia, to tylko z egoistycznych powodów podróżujemy jakimkolwiek pojazdem zużywającym energię.

Kilka perspektyw;

Jeśli przemysł naftowy i gazowy jest dotowany, a energie te są wykorzystywane do wytwarzania energii elektrycznej, to energia elektryczna jest również dotowana przez przemysł naftowy i gazowy

Jeśli my, frajerzy, wiesz, konsumenci benzyny, płacimy podatek drogowy na stacji benzynowej, a pojazdy elektryczne nie płacą swojej części podatku drogowego, to pojazdy elektryczne są dotowane.

Jeśli Twój sprzęt do wytwarzania energii słonecznej miał ulgi podatkowe, to Twoja energia elektryczna w Twojej Tesli została dotowana.

Jeśli przemysł naftowy i gazowy jest dotowany, jest również prawdopodobnie mocno opodatkowany, aby pieniądze z podatków mogły wracać w ręce rządów. Zabierz to wszystko, a wszystkie pojazdy będą zasilane energią elektryczną i nadal będzie potrzeba podatku, zgadnij, gdzie to ostatecznie wyląduje.

Gary, wiem, że moje posty tylko szczegółowo opisują problemy i nie mam żadnych prawdziwych rozwiązań. Prawdziwa droga do rozwiązania tego problemu to 100% prawdy i ujawnienia, sformułowana ścieżka, 100% zaangażowania i 100% poświęcenia ,,, zasadniczo myślę, że to się nie wydarzy. Wiele osób „głosi” o problemie i nikt nie wie, czy robi wszystko, co wie, aby go naprawić ,,, niektórzy kupują pojazd elektryczny i wierzą, że robią swoje.

Potrzebne jest 100% zaangażowania i to ze światem pełnym ludzi, którzy działają z pobudek, a nie z moralności. Te 2 pozycje powyżej;

Interes własny = Zachęta
Uratuj świat = Moralność

Wierzę, że wszyscy działamy w interesie własnym.

Z zasięgiem 400 mil za 6 dolarów energii elektrycznej, kto by tego nie pokochał! Ale mój stary Promaster z kamperem Colorado musi teraz odejść. Tanio. View attachment 100490
Jak udało ci się to kupić? Nie jest to oczywiste na ich stronie internetowej, jednak nie zaglądałem tam od kilku miesięcy, więc może coś się zmieniło.

Czy planujesz zachować rolowane tylne drzwi? Jeśli miałbym jeden z nich przerobić, wymieniłbym te drzwi, ponieważ mogłyby kolidować z szafkami sufitowymi, nie wspominając o obniżeniu wysokości sufitu po otwarciu. Umieściłbym ścianę, być może z dostępem do garażu przez klapę.

Ten van nie przejedzie 200 mil przy 80 milach na godzinę na tym akumulatorze.

Bardzo optymistyczny wykres.

Wystarczy spojrzeć na linię trendu. Gdzie jest termin 1/V²? Porównaj z tym wykresem rzekomo dla rzeczywistej wydajności Tesli:
Image

Zatem malutki, elegancki Tesla S3X może przejechać od 200 do 300 mil przy 80 milach na godzinę z akumulatorem 82 KWH, a ogromny, kanciasty van ZEVO 600 może przejechać tak samo daleko z zaledwie 160 KWH? Nie jestem przekonany.

Ponadto: zasięg jest zwykle mierzony przy 100% do 0% (zgłoszonej) pojemności akumulatora. W prawdziwym życiu ludzie mają tendencję do używania 80% do 20%, aby przedłużyć żywotność akumulatora.

Uważam, że to wspaniale, że @JohnForde przechodzi na elektrykę, ale będę bardzo zaskoczony, jeśli regularnie zaplanują trasę dłuższą niż 100 mil w prawdziwym życiu.

Dla porównania, Kia EV-6 (my właśnie jeden dostaliśmy) może być zmuszony do przejechania 250 mil przy 70 MPH, ale ponieważ zależy nam na żywotności naszego akumulatora, lubimy mieć pewną wygodną rezerwę i musimy uwzględnić wciąż raczkującą architekturę szybkiego ładowania PNW, planujemy ~150 mil między postojami przy prędkościach autostradowych.

Absolutnie uwielbiamy nasz pojazd elektryczny. Jeśli naładowalibyśmy go od 0% do 100%, to 77KHW. Nasz prąd kosztuje 0,06 USD/KWH (~94% bez paliw kopalnych), więc kosztuje nas 4,62 USD. W przypadku regularnych codziennych operacji ładujemy go nocą do 60% - to daje nam zgłoszony zasięg ~150 mil i znajduje się w najbardziej delikatnym obszarze zużycia akumulatora.
Wszystkie dobre punkty.

Nawet jeśli nie dbałbyś o używanie samochodu w taki sposób, aby zminimalizować degradację akumulatora i nie musiałbyś martwić się o problemy z infrastrukturą ładowania, nadal byłbym bardziej zdenerwowany, gdybym jechał tak nisko jak pojazd spalinowy. Brak benzyny jest o wiele bardziej możliwym do opanowania problemem niż brak ładowania lub stwierdzenie, że jedyny, do którego możesz dotrzeć, jest bardzo zajęty lub działa tylko częściowo (chociaż być może aplikacja samochodowa może Ci o tym powiedzieć). Zajęta stacja benzynowa i tak szybko Cię stamtąd zabierze. Zajęta stacja ładowania nie. Mogę sobie tylko wyobrazić, że utknę za jakimś kretynem, który upiera się, żeby naładować do 100%. :D

Discussion starter · #59 ·
Ten van nie przejedzie 200 mil przy 80 milach na godzinę na tym zestawie akumulatorów.

Po prostu spójrz na linię trendu. Gdzie jest termin 1/V²? Porównaj z tym wykresem rzekomo dla rzeczywistej wydajności Tesli:
Image

Zatem maleńki, elegancki Tesla S3X może przejechać od 200 do 300 mil przy 80 milach na godzinę z akumulatorem 82 KWH, a ogromny, kanciasty van ZEVO 600 może przejechać tak samo daleko z zaledwie 160 KWH? Nie jestem przekonany.

Ponadto: zasięg jest zwykle mierzony przy 100% do 0% (zgłoszonej) pojemności akumulatora. W prawdziwym życiu ludzie mają tendencję do używania 80% do 20%, aby przedłużyć żywotność akumulatora.

Uważam, że to wspaniale, że @JohnForde przechodzi na elektryczność, ale będę bardzo zaskoczony, jeśli regularnie zaplanują trasę dłuższą niż 100 mil w prawdziwym życiu.

Dla porównania, Kia EV-6 (my właśnie jeden dostaliśmy) może być wbity w przejechanie 250 mil przy 70 MPH, ale ponieważ dbamy o żywotność naszego akumulatora, lubimy mieć pewną wygodną rezerwę i musimy uwzględnić wciąż raczkującą architekturę szybkiego ładowania PNW, planujemy ~150 mil między postojami przy prędkościach autostradowych.

Absolutnie uwielbiamy nasz pojazd elektryczny. Jeśli naładujemy go od 0% do 100%, to 77KHW. Nasza energia kosztuje 0,06 USD/KWH (~94% niekopalne), więc kosztuje nas 4,62 USD. W przypadku regularnych codziennych operacji ładujemy go nocą do 60% - to daje nam ~150 mil zgłoszonego zasięgu i znajduje się w najbardziej delikatnym obszarze zużycia akumulatora.
Zrobiłem ten wykres. Jest dokładny w granicach kilku punktów procentowych w temperaturze pokojowej i bez wiatru.
Brightdrop obiecuje za mało. Muszą myśleć, że to sprytna psychologia marketingowa. Myślę, że tak jest.
I tak, ZEVO przejedzie 200 mil przy 80 milach na godzinę. Oto zdjęcie, które zrobiłem tego, co wydawało się być średnim zużyciem przy 80 milach na godzinę. To 69 Kw. To 1,16 mil/kWh i zasięg 205 mil.
Image

Discussion starter · #60 ·
Ten van nie przejedzie 200 mil przy 80 milach na godzinę na tym zestawie akumulatorów.

Po prostu spójrz na linię trendu. Gdzie jest termin 1/V²? Porównaj z tym wykresem rzekomo dla rzeczywistej wydajności Tesli:
Image

Zatem malutka, elegancka Tesla S3X może przejechać 200 do 300 mil przy 80 milach na godzinę z akumulatorem 82 KWH, a ogromny, kanciasty van ZEVO 600 może przejechać tak samo daleko z zaledwie 160 KWH? Nie jestem przekonany.

Myślę, że to wspaniale, że @JohnForde przechodzi na elektryczność, ale będę bardzo zaskoczony, jeśli regularnie zaplanują trasę dłuższą niż 100 mil w prawdziwym życiu.

Dla porównania, Kia EV-6 (my właśnie jeden dostaliśmy) może być zmuszony do przejechania 250 mil przy 70 MPH, ale ponieważ dbamy o żywotność naszych akumulatorów, lubimy mieć pewną wygodną rezerwę i musimy uwzględnić wciąż raczkującą architekturę szybkiego ładowania PNW, planujemy ~150 mil między postojami przy prędkościach autostradowych.

Absolutnie uwielbiamy nasz pojazd elektryczny. Jeśli naładujemy go od 0% do 100%, to 77KWH. Nasza energia kosztuje 0,06 USD/KWH (~94% niekopalnych), więc kosztuje nas 4,62 USD. W przypadku regularnych codziennych operacji ładujemy go nocą do 60% - to daje nam ~150 mil zgłoszonego zasięgu i znajduje się w najbardziej delikatnym obszarze zużycia akumulatora.
Baxsie, nie przeszedłem jeszcze głębi zimowej w MN z Zevo. Otrzymałem go 25 sierpnia i mogłem nim jeździć od 11 września. Ale lepiej przygotuj się na zaskoczenie. Planuję trasy po 200 mil i zawsze się udaje. Nie boję się 250 mil. Pojechałem z Santa Fe do FairPlay CO (300 mil). Wciąż miałem 60 mil na wskaźniku, ale bez możliwości ładowania przed Denver. Akumulator mieści 177 kWh.

Znam wykres Tesli powyżej bardzo dobrze. Model 3LR osiąga szczyt na poziomie ~425 mil jak Zevo. Ale bardziej elegancka Tesla wciąż przejeżdża 250 mil przy 80 mph, podczas gdy bardziej kanciasty Zevo tylko 200 mil. Te wykresy są bardzo wyrównane.

41 - 60 of 729 Posts