Ram Promaster Forum banner

2020 Promaster 2500 Lokalizacja bramy bezpieczeństwa

1 reading
29K views 19 replies 8 participants last post by  Jose911  
#1 ·
Pozdrowienia dla wszystkich!

Czy ktoś wie, gdzie Dodge przeniósł bramkę bezpieczeństwa w Promaster 2020? Wiem, że w 2019 roku znajdowała się po lewej stronie kolumny kierownicy, ale nie mogłem jej znaleźć w tym miejscu ani w pobliżu pojazdu, nad którym wczoraj pracowałem.

Dzięki z góry za pomoc!

Kyle

Craig's Keys of Orlando
407.683.6323

#5 ·
SGW zostało zaimplementowane w niektórych modelach w roku modelowym 2018 i we wszystkich modelach od 2019 roku. SGW w skrócie to moduł, którego funkcją jest po prostu zabezpieczanie sieci komunikacyjnych. SGW chroni sieci pojazdu przed eksploatacją, tworząc zaporę ogniową między dwiema częściami sieci o największej podatności na ataki. Są to jednostki telematyczne/radiowe i DLC.

#6 ·
SGW zostało zaimplementowane w niektórych modelach w roku modelowym 2018 i we wszystkich modelach od 2019 roku. SGW w skrócie to moduł, którego funkcją jest po prostu zabezpieczanie sieci komunikacyjnych. SGW chroni sieci pojazdu przed wykorzystaniem, tworząc zaporę ogniową między dwiema częściami sieci o największej podatności na ataki. Są to jednostki telematyczne/radiowe i DLC.
Mam 2018. Jak mogę sprawdzić, czy mój model jest jednym z tych, które go otrzymały? Czy ktoś ma zdjęcie?
Czy są z tym jakieś problemy? Na co uważać?

#8 ·
Tak, z zainstalowanym SGW uniemożliwia użytkownikowi korzystanie z aplikacji takich jak Alfaobd. Dealer może ominąć SGW, aby dostosować parametry komputera. Z tego, co mi powiedziano, 2018 nie ma SGW. Zamówiłem żółty kabel obd i nadal muszę udać się do dealera, aby otrzymać kod. Mam nadzieję, że nie ma SGW, ponieważ chcę dostosować parametry komputera (ciśnienie w oponach, klakson itp.) bez płacenia za to dealerowi.
Nasz promaster to dość stara technologia, wątpię, żeby hakerzy mogli naprawdę wiele zrobić. W przeciwieństwie do wielu nowych samochodów, w których mają wspomaganie hamowania/kierowania/tempomatu itp.

#10 ·
Tak, z zainstalowanym SGW uniemożliwia użytkownikom korzystanie z aplikacji takich jak Alfaobd.
Tak, to było coś w rodzaju "rzeczy, na które należy uważać", o których wspomniałem. Wiele ulepszeń wiąże się z wadami.
Jestem pewien, że ktoś zrobi kabel obejściowy dla PM, oto jak wyglądają dla pickupów.
Security Module Bypass | KaodTech
Jesteś kopalnią informacji technicznych PM, Phil. Jesteś prawdziwym fanem.

#12 ·
Więc, o co mam zapytać dealera?

Po prostu powiedz... Chcę mój kod PIN?
Nie wiem, czy mam poprawną terminologię lub poprawną liczbę cyfr, wszystkie informacje pochodzą od gościa z lady części.
Twoje wyniki mogą się różnić
Poszedłem do dealera RAM #2, aby zweryfikować błędne informacje od dealera RAM #1.

• Kod klucza/PIN ma 5 cyfr i służy do programowania kluczy, jest to również numer, którego użyłem w aplikacji ALFAOBD, aby uzyskać dostęp do BCM.
  • Kod mechaniczny to (przynajmniej mój) 2 litery i 5 cyfr, XX12345, służy do wycinania wzoru klucza.
  • Kod radia ma 4 cyfry, co dziwne, komputer dealera #2 nie zwrócił żadnych wyników, on zgaduje, że to dlatego, że nie są certyfikowani do pracy nad Promasterami, nie mogą nawet zmienić oleju.

#14 ·
Muszą zweryfikować informacje. Użyłem rejestracji pojazdu i prawa jazdy.

#15 ·
Jeśli Twoja rejestracja pasuje do Twojego prawa jazdy, użyj jej zamiast tego. Kiedy dostałem swoje, kazali mi przynieść prawo jazdy i rejestrację.

#17 ·
Pisałem ze wsparciem dla Alfa OBD w tym wątku tutaj. Wygląda na to, że mój 2019 może mieć SGW, ale udało mi się zaprogramować wiele funkcji za pomocą Alfy, chociaż nie mogę się zalogować za pomocą kodu klucza dostarczonego przez dealera. Jeśli SGW znajduje się za schowkiem, jak zauważono powyżej, czy ktoś wymyślił, jak zainstalować obejście LUB gdzie podłączyć kabel obejściowy, taki jak ten kabel obejściowy brute force ?

#18 ·
Czy jest tu ktoś z 2019 roku lub nowszym, kto pracuje nad obejściem SGW?

Zauważyłem, że chociaż mój 2019 (wyprodukowany 11-2018) wydaje się mieć SGW, byłem w stanie użyć Alfa OBD do dostosowania wielu funkcji komputera pokładowego, jednak nie mogę zalogować się za pomocą mojego kodu klucza do programowania kluczy i tym podobnych. Zgodnie z informacjami od pomocy technicznej Alfa, wydaje się, że SGW to blokuje.

Wygląda na to, że istnieją tymczasowe kable obejściowe i kable obejściowe do stałej instalacji. Zakładam, że oba łączą się z magistralą CAN.

Filmy wideo dotyczące połączenia kablowego Brute Force, które właśnie widziałem

Połączenie z innym RAM w złączu STAR, nie jestem pewien, czy Promaster byłby taki sam, ale powyższy raport o SGW za schowkiem pasuje

2018+ Ram B

2018 Doge Journey, połączenie w pobliżu pedału gazu

#19 ·
All newly registered members MUST make an introductory post in the Introductory Post Forum as per forum rules. "Promasterforum.com Introduction Section " Please be aware until you do make the required introductory post any posts you make may be deleted
Pozdrowienia dla wszystkich!

Czy ktoś wie, gdzie Dodge przeniósł bramę bezpieczeństwa w Promaster 2020? Wiem, że w 2019 roku znajdowała się po lewej stronie kolumny kierownicy, ale nie mogłem jej znaleźć w tym miejscu ani w żadnym innym miejscu w pobliżu pojazdu, nad którym wczoraj pracowałem.

Dzięki z góry za pomoc!

Kyle

Craig's Keys of Orlando
407.683.6323
Image
Image
Image

#20 ·
All newly registered members MUST make an introductory post in the Introductory Post Forum as per forum rules. "Promasterforum.com Introduction Section " Please be aware until you do make the required introductory post any posts you make may be deleted
Rozebrałem całą deskę rozdzielczą w poszukiwaniu tego drania. W końcu znalazłem go za schowkiem, poczułem się tak głupio. Może inni będą mogli z tego skorzystać.