Ram Promaster Forum banner

Klucze do śrub kół - moje rozwiązanie

1 reading
4.8K views 8 replies 6 participants last post by  Motor7  
#1 ·
Kilka tygodni temu czujniki TPMS, które miałem w Promasterze, wydawały się wskazywać, że prawy przedni opona ma kilka funtów za mało powietrza. Dodałem trochę powietrza i tydzień później nadal wydawała się trochę za mało napompowana. Hm... Możliwe, że nieszczelność felgi? Postanowiłem zdjąć koło i zanieść oponę do (ciepłej) piwnicy i nałożyć na nią wodę z mydłem. Ten 2,5-tonowy van wymaga momentu obrotowego 145 ft/lbs na śruby. Wow! Mój klucz dynamometryczny da radę, ALE jest na granicy MOJEJ siły. To kontrowersyjne, ale przez lata nakładałem niewielką ilość środka antyzapiecowego na śruby kół. I zmniejszam moment obrotowy o 20% (około 116 ft/lbs). Dzięki temu mogę zdjąć koło, jeśli będę musiał.

#2 ·
Na gwinty śrub i szpilek nakładam kroplę lub dwie oleju, tak jak robiłem to od lat. Nałożę pastę antyzatarciową na stożek, jeśli mam felgi, w których śruby/szpilki się blokują.

To trzaskanie, które słyszysz, gdy śruba/szpilka pęka, to wiązanie między stożkiem a felgą puszczające, więc tam nakładam pastę antyzatarciową.

Zawsze będę używał pasty antyzatarciowej na stożkach moich śrub do Promaster, ze względu na ich tendencję do blokowania się. Wydaje się to gorsze w przypadku felg aluminiowych niż stalowych.

Image

View attachment 73884

#4 ·
Kilka tygodni temu czujniki TPMS, które miałem w Promasterze, wydawały się wskazywać, że prawy przedni opona ma kilka funtów za mało powietrza. Dodałem trochę powietrza i tydzień później nadal wydawała się trochę za mało napompowana. Hm... Może nieszczelność felgi? Postanowiłem zdjąć koło i zanieść oponę do (ciepłej) piwnicy i nałożyć na nią wodę z mydłem. Ten 2,5-tonowy van wymaga momentu obrotowego 145 ft/lbs na śrubach. Wow! Mój klucz dynamometryczny da radę, ALE jest na granicy MOJEJ siły. To kontrowersyjne, ale przez lata nakładałem niewielką ilość środka antyadhezyjnego na śruby kół. I zmniejszam moment obrotowy o 20% (około 116 ft/lbs). To zapewnia, że mogę zdjąć koło, jeśli będę musiał.

Próbując zdjąć koło moim zwykłym dużym kluczem do kół typu 4-way, klucz zaczął się wyginać. Próbowałem użyć klucza typu T z przesuwnym uchwytem 1/2" z rurą przedłużającą... Wygiął się. Sięgnąłem po 2-stopowy klucz do rur na nasadce, zanim je odkręciłem. Wow! To jest to.

Mój ojciec miał ogromny klucz dynamometryczny 3/4", który zachowałem, ale nie wiedziałem po co. Wygrzebałem go. Poszedłem do Harbor Freight i kupiłem adapter 3/4" na 1/2" i nasadkę 21 mm. Kupiłem też klucz dynamometryczny 1/2" (do samochodu).
Znalazłem grubą rurę, którą można nasunąć na klucze dynamometryczne, aby uzyskać większą dźwignię.

W ciągu ostatniego tygodnia lub około tego dałem tym narzędziom warstwę żółtego i pomarańczowego koloru "znajdź mnie". Z tym 3/4" kluczem powinienem albo zerwać śrubę koła, albo nasadkę!

Ach... opona? Nigdy nie udało mi się wykryć żadnego powolnego wycieku. Założyłem ją z powrotem do vana i wydaje się być w porządku... Czas pokaże. Ken
View attachment 82308 View attachment 82309 View attachment 82310
Ken, dziękuję za te informacje. Badam rozmiar śrub i 21 mm to odpowiedź. Spróbuję zmienić oponę, zanim pojedziemy na Alaskę!

#6 ·
Kilka tygodni temu czujniki TPMS, które miałem w Promasterze, wydawały się wskazywać, że prawe przednie koło ma kilka funtów za mało powietrza. Dodałem trochę powietrza i tydzień później nadal wydawało się trochę za mało. Hmm... Możliwy wyciek z felgi? Postanowiłem zdjąć koło i zanieść oponę do (ciepłej) piwnicy i nałożyć na nią wodę z mydłem. Ten 2,5-tonowy van wymaga momentu obrotowego 145 ft/lbs na śrubach. Wow! Mój klucz dynamometryczny da radę, ALE jest na granicy MOJEJ siły. Jest to kontrowersyjne, ale przez lata nakładałem niewielką ilość środka antyadhezyjnego na śruby kół. I zmniejszam moment obrotowy o 20% (około 116 ft/lbs). Zapewnia to, że mogę zdjąć koło, jeśli będę musiał.

Próbując zdjąć koło moim zwykłym dużym kluczem do kół typu 4-way, klucz zaczął się wyginać. Próbowałem z kluczem przesuwnym 1/2" z rurą przedłużającą... Wygiął się. Sięgnąłem po 2-stopowy klucz do rur na nasadce, zanim je poluzowałem. Wow! To załatwia sprawę.

Mój ojciec miał ogromną łamakę 3/4", którą zachowałem, ale nie wiedziałem po co. Wygrzebałem ją. Poszedłem do Harbor Freight i kupiłem adapter 3/4" na 1/2" i nasadkę 21 mm. Kupiłem też łamakę 1/2" (do vana). Znalazłem grubą rurę, którą można nasunąć na łamaki, aby uzyskać większą dźwignię.

W ciągu ostatniego tygodnia lub około tego pomalowałem te narzędzia na żółto i pomarańczowo, aby je łatwiej znaleźć. Z tą 3/4" łamaką powinienem albo zerwać śrubę koła, albo nasadkę!

Ach... opona? Nigdy nie udało mi się wykryć żadnego powolnego wycieku. Założyłem ją z powrotem do vana i wydaje się być w porządku... Czas pokaże. Ken
View attachment 82308 View attachment 82309 View attachment 82310
Jakiego rodzaju środka antyadhezyjnego masz na myśli? Liquid wrench? Czy coś innego?

#8 ·
@kenandlinmarie ................Mam butelkę Permatex (srebrny) anti-seize z pędzelkiem. Zapasy na całe życie;). I tak, działa świetnie, ale jest bałaganiarski.

Podoba mi się wzmianka Steve'a o woskowym sztyfcie. ---KenA