Ram Promaster Forum banner

Wymiana płynu hamulcowego

7.7K views 3 replies 4 participants last post by  Jlo11111  
#1 ·
Więc właśnie zauważyłem, że harmonogram konserwacji PM zaleca faktyczną wymianę płynu hamulcowego co dwa lata, niezależnie od przebiegu. To coś, czego nigdy nie widziałem w harmonogramie konserwacji samochodu, chociaż robiłem to zapobiegawczo, zwykle co cztery lata, aby zapobiec rdzewieniu zacisków/tłoków, ponieważ wiem, że płyn hamulcowy wchłania wilgoć. Zakładając, że to jest powód harmonogramu konserwacji PM, czy któryś z was, mechanicznych czarodziejów, ma pojęcie, dlaczego układ hamulcowy PM byłby szczególnie podatny, lub zna jakiś inny powód tej nieco nietypowej rekomendacji harmonogramu konserwacji? Jeśli to zostało omówione, moje wyszukiwanie tego nie znalazło.

#2 ·
Do celów gwarancyjnych powinieneś prawdopodobnie przestrzegać harmonogramu konserwacji.
Monitoruję hamulce i płyn chłodniczy za pomocą testerów:

Testuję co najmniej co 10 000 mil i co sześć miesięcy.
Mój płyn hamulcowy został przetestowany jako dobry przez ostatnie 4 lata, 100 000 mil. Mój płyn chłodniczy zostanie wkrótce wymieniony, ponieważ ostatnim razem, gdy uzupełniałem płyn chłodniczy, nie użyto odpowiedniego płynu chłodniczego. Wymienię chłodnicę, ponieważ gdzieś jest typowy wyciek.

#3 ·
Myślę tylko o tym, że pm nie ma regularnego wspomagania próżniowego jak dawniej. Ma pompę elektryczną, jak system hydroboost. Zatem prawdopodobnie pompy te są bardziej podatne na cząsteczki rdzy.

To powiedziawszy, nigdy nie wymieniłem płynu hamulcowego innego niż ten, który został utracony podczas odpowietrzania. Jako spedytorzy pokonujemy więcej kilometrów przy mniejszym hamowaniu, ale w wieku 6 lat i bez żadnych problemów podejrzewam, że FCA po prostu dba o bezpieczeństwo, wydając to zalecenie.