Ram Promaster Forum banner
21 - 40 of 82 Posts
Discussion starter · #21 ·
Czy to te same hamulce co w Ducato?

Wydaje mi się, że pamiętam, że zanim ProMaster w ogóle trafił na rynek, czytałem, że RAM ulepszył zawieszenie i hamulce na rynek amerykański. Była wzmianka o użyciu hamulców Brembo.
To te same hamulce Brembo za granicą. Oferują one lżejszy zestaw hamulcowy, ale dla USA oferowali tylko system hamulcowy o dużej wytrzymałości. Myślę, że 1500 może mieć mniejsze hamulce. Ulepszenia w zawieszeniu to sztywniejsze sprężyny i amortyzatory.

Discussion starter · #23 ·
W końcu udało mi się to wczoraj naprawić. Okazało się, że woda dostała się do kabli z rozerwanej gumowej części, gdzie kable wchodzą do tulei i zamarzała. Nie widziałem żadnej gumy ani uszczelki, która miałaby zatrzymać wodę przed dostaniem się tam, ale tak powiedział mi technik Chryslera. Założył sprawę Star, ponieważ uważa, że może to być ciągły problem, jeśli dostaną więcej podartych osłon. Miejmy nadzieję, że nie.

Discussion starter · #25 ·
Ojej, Koniku Polny. Przykro mi to słyszeć. Weź ten wątek i pokaż go kierownikowi serwisu. Wymienili klocki, tarcze, sprężyny... wszystko, zanim zorientowali się, że to zamarznięty kabel. Taki prosty system może być utrapieniem.

Cóż, dealer mówi, że wszystko wygląda dobrze z tyłu, działa tak, jak powinno. Chociaż twierdzą, że wyraźnie widzą na wirnikach, że coś się stało, ale teraz działa dobrze, przynajmniej według nich.

No i tu zaczyna się zabawa. Mam ogromny wyciek w chłodnicy, 750 $ + robocizna. Mam wyciek w przewodzie wspomagania kierownicy, 250,00 $ + robocizna.

Zabawne jest to, że obie części są na zamówienie.

Stukanie z silnika, nie mogą znaleźć żadnych problemów. Był pełen dobrego oleju, mimo że minęło 6 tys. mil od mojej ostatniej wymiany oleju, zarówno przednie, jak i tylne klocki hamulcowe również są pełne życia.

HMM to za wcześnie na jakiekolwiek wycieki............ Nie zapłacę za to ani grosza. Jutro znowu zadzwonię do kierowników spraw Chryslera i założę nową sprawę.

i nie przyjmę vana z powrotem, dopóki nie dowiedzą się, co stało się dziś z tyłem i dlaczego zaczął dymić. Skończyłem z tymi ludźmi. Miałem zbyt wiele problemów z tym vanem.

Do dzisiaj myślę, że jesteś jedyną osobą na tym forum, która miała problem z hamulcami (poza hałasem). Czy jest jakaś logika w wkładaniu go w neutralny podczas ładowania? Wyobrażam sobie, że trzeba naprawdę szarpnąć hamulce, aby zapobiec toczeniu się. Czy to mogłoby pogorszyć problem?

Discussion starter · #28 ·
Cóż, dealer mówi, że wszystko wygląda tam dobrze, działa tak jak powinno. Chociaż twierdzą, że wyraźnie widzą na wirnikach, że coś się stało, ale teraz działa dobrze, przynajmniej według nich.

Cóż, tu zaczyna się zabawna część. Mam ogromny wyciek w chłodnicy, 750 $ + robocizna. Mam wyciek w przewodzie wspomagania kierownicy, 250,00 $ + robocizna.

Teraz zabawna część polega na tym, że obie części są niedostępne.

Stukanie z silnika, nie mogą znaleźć żadnych problemów. Był pełen dobrego oleju, mimo że minęło 6 tys. mil od mojej ostatniej wymiany oleju, zarówno przednie, jak i tylne klocki hamulcowe są również pełne życia.

HMM to za wcześnie na jakiekolwiek wycieki............Nie zapłacę za to ani grosza. Jutro ponownie zadzwonię do menedżerów spraw Chryslera i założę nową sprawę.

i nie przyjmę vana z powrotem, dopóki nie dowiedzą się, co stało się dziś z tyłem i dlaczego zaczął dymić. Skończyłem z tymi ludźmi. Miałem zbyt wiele problemów z tym vanem.
Tak, to był ten sam problem, który miałem... zanim zawiozłem go do ich ogrzewanego warsztatu, rozmroził się i wszystko działało idealnie. Ale czuli zapach gorących klocków hamulcowych. Trzymali go kilka razy na noc (prawdopodobnie w swoim ogrzewanym warsztacie) i nie mogli powtórzyć problemu. Następnego dnia próbowałem iść do pracy i znowu się zablokował, więc poprosiłem ich, żeby wysłali mechanika do mnie, natychmiast, zanim się znowu nagrzeje na tyle, żeby wszystko rozmrozić. I zrobili to! Potwierdził, że to kable i zamówił nowe. Okazało się, że wylał filiżankę wody z przewodów, kiedy je wymienił.

Jeśli chodzi o stukanie w silniku, nalegałbym, żeby gdzieś to zanotowali i dali ci kopię notatki na wypadek, gdyby coś się zepsuło krótko po wygaśnięciu gwarancji. Zauważyłem w wielu nowych pojazdach, że wtryskiwacze robią dużo hałasu... i wydaje się głośniej, gdy jest zimno. Więc stukanie może nie być niczym, czym należy się martwić.

Discussion starter · #29 ·
Dealer zacytował mi 580 dolarów za chłodnicę, wliczając w to robociznę. Czy można zabrać ją do innego dealera i sprawdzić, czy problemem nie jest ciężarówka, tylko dealer! Do dzisiaj myślę, że jesteś jedyną osobą na tym forum, która miała problem z hamulcami (poza hałasem). Czy jest jakaś logika w wkładaniu go w neutralny podczas załadunku? Wyobrażam sobie, że trzeba naprawdę szarpnąć za hamulce, żeby nie stoczył się. Czy to może pogorszyć problem?
Był jeszcze jeden facet, któremu również zaciął się hamulec postojowy, ale nie mogę znaleźć wątku, który założył... więc jest nas 3.

Mała aktualizacja. Chrysler wymienił wczoraj system hamulca postojowego i wszystko wydawało się działać dobrze... do dziś rano, kiedy próbowałem iść do pracy, a hamulec postojowy znowu nie zwalniał. Nie mogę uwierzyć, że jestem jedyną osobą z tym problemem. Sprzedają tego vana w zimnych klimatach w Europie od 7 lat. Powinienem wspomnieć, że dziś rano jest 13 stopni, ale nigdy wcześniej nie miałem sytuacji, w której hamulec postojowy by nie zwalniał. Chrysler dobrze się spisał, ale jestem rozczarowany i tracę pieniądze, nie mogąc pracować! W tej chwili jestem na poboczu drogi i czekam, aż zadzwoni do mnie dealer.
Rama w PM została zaprojektowana i zbudowana przez Chryslera. To powinno również spowodować zmianę prowadzenia/konstrukcji hamulca postojowego.

Discussion starter · #31 · (Edited)
Rama w PM została zaprojektowana i zbudowana przez Chryslera. To powinno również spowodować zmianę prowadzenia/konstrukcji hamulca postojowego.
Jestem trochę zdezorientowany, dlaczego tak myślisz? Jedyne części Chryslera w Promasterze to silnik Pentastar i jego powiązane komponenty (pompa paliwa, komputer itp.) oraz jednostka HVAC, a także radio. Podwozie, panele nadwozia, zawieszenie, hamulce, wnętrze pochodzą z Ducato w Europie. To konstrukcja unibody, więc nie ma tradycyjnej ramy.

Myślę, że sposób, w jaki Sergio to zrobił, jest genialny. Skarżymy się na to od 50 lat. Dlaczego nie mogę kupić europejskiego samochodu xx w Ameryce? Odpowiedzią zawsze były emisje (i bezpieczeństwo).

Zatem bierzesz europejską karoserię i wstawiasz do niej kompletny układ napędowy, który został już sfederalizowany. Zrobili to z PM, PM City i do pewnego stopnia z Fiatem 500.

Mam nadzieję, że ten trend się utrzyma. Maserati Quatraporte z silnikiem Hemi byłoby całkiem fajne.

To zabawne, tak właśnie robiono w latach 50., 60. i 70. Wtedy hybryda oznaczała europejski samochód z amerykańskim silnikiem V8. Facel Vega, AC Cobra, Bitzerinni, Jensen, Pantera, Monteverdi - wszystkie to były hybrydy.

Discussion starter · #33 ·
W Fiacie 500 musieli zrezygnować z 6-biegowej skrzyni biegów i użyć mniejszej, 5-biegowej, aby dodać belkę spełniającą amerykańskie normy bezpieczeństwa.

Wiedziałem, że musieli przeprowadzić dość poważną operację, ale nigdy dokładnie nie dowiedziałem się, jak bardzo. Pamiętam, że spóźnili się o ponad rok z wprowadzeniem go na rynek. Zanim to zrobili, ceny benzyny spadły, a 500 nie był wielkim hitem.

Discussion starter · #35 ·
Naprawdę chciałem go mieć, ale kiedy jeździłem pierwszą dostępną partią, byłem rozczarowany. Układ kierowniczy był zbyt wspomagany i nieco nieprecyzyjny. Hamulce były poważnie wspomagane i czułe oraz trudne do modulacji. Sprzęgło załączało się na ostatnich 2 calach skoku pedału, a dźwignia zmiany biegów była niechlujna. Był również za słaby na naszej wysokości (5050 stóp). Nie jeździłem Abarthem, ponieważ skończyliśmy kupując inny samochód. Powinienem spróbować...

Logika zaangażowania hamulca postojowego i ustawienia skrzyni biegów w położeniu neutralnym podczas załadunku/rozładunku polega na tym, że czasami wózek widłowy uderza w ciebie, a jeśli jesteś w trybie parkowania i uderzy w ciebie we właściwy sposób, może to uszkodzić skrzynię biegów. Zazwyczaj nie szarpię nim daleko, mniej więcej w połowie.

Teraz rozmawiałem z Chryslerem. Są gotowi pokryć chłodnicę w ramach swojej gwarancji "dobrej woli". Dostaję również nowe hamulce tylne i przednie, bezpłatnie, ponieważ piszczały od pierwszego dnia.

Płacę tylko za wyciek przewodu wspomagania kierownicy, wymianę oleju i rotację opon.

Brzmi jak całkiem dobra oferta.

Dobrze. FCA musi znaleźć rozwiązanie tych problemów, które ma wiele osób, i naprawić je z dobrą wolą, jeśli to konieczne. Wygląda na to, że angażują się w twoją sprawę. Cieszę się, że czekałem z zakupem, zwłaszcza diesla. Późnym latem przyszłego roku (zamówienie w maju) będą mieli czas, aby zrozumieć, co się dzieje i opracować poprawki. Mój syn jest inżynierem i dowodem na to, że inteligencja i wola, aby wszystko działało, są dostępne.

Każdy właściciel Promastera musi złożyć skargę na hamulce awaryjne do DOT. To zmusi Rama do naprawy problemu lub zapłacenia dużej grzywny i naprawy problemu.

Discussion starter · #39 ·
Każdy właściciel Promastera musi złożyć skargę na hamulce awaryjne do DOT. To zmusi Rama do naprawienia problemu lub zapłacenia dużej grzywny i naprawienia problemu.
Oni też mają hamulec awaryjny?:eek: Powinienem był go użyć zamiast hamulca postojowego!;

Parkuję mojego PM na lekko nachylonym wjeździe, więc po przeczytaniu tego posta postanowiłem nie używać hamulców postojowych w zimie. Nie używam mojego PM zbyt często w zimie, więc może stać tam przez wiele dni, narażony na ogromne gradienty temperatury.

Ale zapomniałem powiedzieć żonie i zgadnijcie co, moje hamulce postojowe również się zablokowały po tym, jak ich użyła, kiedy pogoda zmieniła się z deszczowego dnia na bardzo zimny dzień. Zabrałem go do dealera, jakieś 20 mil jazdy: bez dymu, ale naprawdę śmierdziało.

Na szczęście hamulce nie zostały uszkodzone, ale wymienią (w ramach gwarancji) przewody hamulca postojowego. Nie wiem, czy ten problem jest częsty, ale jest sprawa gwiazdowa dotycząca hamulców postojowych (S1605000001). Części były niedostępne, ale powiedziano mi, że to nie problem, jeśli jeżdżę moim PM. Zobaczymy, jak długo zajmie im zdobycie części.

21 - 40 of 82 Posts