Ram Promaster Forum banner

Zimny start z 3.6L

1 reading
11K views 23 replies 9 participants last post by  diytech  
#1 ·
Zawsze napotykam jęczący dźwięk (nie piszczenie) podczas zimnych startów, który ostatecznie ustaje po minucie lub dłużej. Przyzwyczaiłem się do tego, ale ostatnie niskie temperatury wydłużyły czas, w którym jęczy rano. Dźwięk bardzo przypomina kawitację, która występuje, gdy wlot pompy wspomagania kierownicy ma wyciek do atmosfery. Nauczyłem się kilku rzeczy o tym hałasie...

Po pierwsze, jest to bardzo powszechne obserwacje zgłaszane na forach Jeep i Chrysler, ale niewiele tutaj. Zastanawiałem się, czy ktoś to zauważył?

Po drugie, prześledziłem jęk do miski olejowej. Naprawdę można poczuć wibracje, dotykając dna miski olejowej. Jeśli przyciśniesz dłoń do miski olejowej, znacznie zmniejsza to dźwięk.

Myślę o kawitacji pochodzącej z rury wlotowej pompy oleju. Jakieś inne pomysły?

#2 ·
Zawsze napotykam jęczący dźwięk (nie piszczenie) podczas zimnych rozruchów, który ostatecznie ustaje po minucie lub dłużej. Przyzwyczaiłem się do tego, ale ostatnie niskie temperatury wydłużyły czas, w którym jęczy rano. Dźwięk bardzo przypomina kawitację, która występuje, gdy wlot pompy wspomagania kierownicy ma wyciek do atmosfery. Nauczyłem się kilku rzeczy o tym dźwięku...

Po pierwsze, jest to bardzo częsta obserwacja zgłaszana na forach Jeep i Chryslera, ale niewiele tutaj. Zastanawiałem się, czy ktoś to zauważył?

Po drugie, zlokalizowałem jęk w misce olejowej. Naprawdę można poczuć wibracje, dotykając dna miski olejowej. Jeśli przyciśniesz dłoń do miski olejowej, znacznie zmniejsza to dźwięk.

Myślę, że kawitacja pochodzi z rury wlotowej pompy oleju. Jakieś inne pomysły?
Spróbuj przykleić duży arkusz magnesu do miski, może to stłumi dźwięk.

Może gdyby miska olejowa była skonstruowana solidniej, problem harmoniczny nie wystąpiłby, może nadal występuje, ale jest niezauważalny.

Może blok silnika ma pewien stopień zniekształcenia z powodu niskich temperatur i to wyrzuca rzeczy o mikron lub dwa, aż się nagrzeje.

Zawsze pozwalam mu pracować przez minutę podczas zimniejszych rozruchów. Wiele rzeczy nie lubi być zimne, na szczęście jestem w VA.

#3 ·
Dzięki. Skłaniam się ku zgodzie, że dźwięk idzie w parze z konstrukcją Pentastara. I z szerokiej gamy skarg w Internecie widzę, jak intensywność dźwięku wydaje się różnić w zależności od osoby. Większość ludzi wydaje się tego nie słyszeć ani nie zauważać, więc myślę, że konkretne zespoły tworzą rezonans, który po prostu wzmacnia go w przypadku niektórych silników. Zauważyłem, że na linii montażowej smarują dużo podkładu na misce olejowej.

Ponieważ moja dłoń spoczywająca na misce olejowej działa całkiem dobrze, aby go wytłumić, mogę poczekać do pierwszej wymiany oleju, a następnie po prostu wymienić miskę olejową na taką z rynku wtórnego o bardziej solidnej konstrukcji.

Spróbuj uderzyć dużą blachę magnesu w miskę, może to wytłumi dźwięk.

Może gdyby miska olejowa była skonstruowana solidniej, problem harmoniczny nie ujawniłby się, może nadal się pojawia, ale nie jest zauważalny.

Być może blok silnika ma pewien stopień zniekształcenia z powodu niskich temperatur i wyrzuca rzeczy o mikron lub dwa, aż do rozgrzania.

Zawsze daję mu minutę na uruchomienie podczas zimniejszych rozruchów. Wiele rzeczy nie lubi być zimnych, na szczęście jestem w VA.

#5 ·
Jeden z moich vanów to miał. Mówiąc wprost, dźwięk, który słyszałem, był jak stały, wysoki pisk zębatek. Zniknął może 30 sekund po uruchomieniu. W moim przypadku miało to związek z wydechem.
Byłbym niezdecydowany, aby twierdzić, że pochodzi to z miski olejowej. Jeśli położenie na niej ręki to eliminuje, to nie może to być nic wewnętrznego w silniku, ponieważ nic się nie zmienia wewnątrz miski olejowej tylko dlatego, że masz na niej rękę.

#7 · (Edited)
Jeden z moich vanów to miał. Mówiąc wprost, dźwięk, który słyszałem, był jak stały, wysoki pisk przekładni. Zniknął może 30 sekund po uruchomieniu. U mnie miało to związek z wydechem.
Byłbym niezdecydowany, aby twierdzić, że pochodzi z miski olejowej. Jeśli położenie na niej ręki eliminuje go, to nie może być nic wewnętrznego dla silnika, ponieważ nic się nie zmienia wewnątrz miski tylko dlatego, że masz na niej rękę.
Dzięki. Moja ręka nie eliminuje dźwięku, tylko zmniejsza jego intensywność. Ten dźwięk jest prawie identyczny z pompą wspomagania kierownicy z wyciekiem powietrza (jak uszkodzony o-ring) na wlocie ze zbiornika płynu. To jęk, który można łatwo usłyszeć i nie zmienia się wraz z obciążeniem pompy, tylko z prędkością pompy. Powietrze wprowadzone z wycieku powoduje kawitację pompy z pęcherzykami powietrza.

Na forach Dodge i Chryslera pojawiło się kilka postów sugerujących, że dźwięk pochodzi z rury ssącej dwustopniowej pompy olejowej, a gdy jest wystarczająco zimno, olej kawituje przez 30-60 sekund wewnątrz pompy. Następnie miska olejowa rezonuje, ponieważ wlot rury i sitko znajdują się tuż nad nią. Niezbyt zależy mi na hałasie, ale naprawdę chcę się upewnić, że mój silnik nie był unikalnym przypadkiem z nieprawidłowo zainstalowanym odbiorem oleju.

#10 ·
Nie widziałem pomp OEM, które wkładają do Promastera nowszego niż 2018, ale starsze pompy mają półokrągłą osłonę przeciwbryzgową, która zakrywa połowę koła zębatego rozrządu. Nowsze pompy nie mają osłony. Nie można dodać starej osłony, ponieważ śruby osłony nie pasują.
Nie pamiętam, żebym słyszał to wirowanie z moją starą pompą, ale jest to zauważalne w nowej.

"Najnowszy projekt OE nie używa osłony przeciwbryzgowej koła zębatego rozrządu"

Ciśnienie oleju w pętli rozruchowej jest takie samo jak poprzednio.

HarborFreight sprzedaje magnetyczny pręt do trzymania gniazd lub narzędzi. Ma około 14 cali długości i 1 cal szerokości. Kosztują około 4 USD.
Dość silny magnes. Przeciąć go na pół i pasuje do boku miski olejowej. W ten sposób nie zmniejsza się prześwit. 0,02 $

Image

Image

#11 · (Edited)
Nie widziałem pomp OEM, które wkładają do Promastera nowszego niż 2018, ale starsze pompy mają półokrągłą osłonę przeciwbryzgową, która zakrywa połowę koła zębatego. Nowsze pompy nie mają osłony. Nie można dodać starej osłony, ponieważ śruby osłony nie pasują.
Nie pamiętam, żebym słyszał to wirowanie z moją starą pompą, ale jest to zauważalne w nowej.

"Najnowszy projekt OE nie używa osłony przeciwbryzgowej koła zębatego"

Moje ciśnienie oleju w pętli rozruchowej jest takie samo jak wcześniej

HarborFreight sprzedaje magnetyczny pręt do trzymania gniazd lub narzędzi. Ma około 14 cali długości i 1 cal szerokości. Kosztują około 4$.
Dość silny magnes. Przeciąć go na pół i pasuje do boku miski olejowej. W ten sposób nie zmniejsza prześwitu. 0,02 $

#14 ·
Dzięki. Mopar 2021500090 wydaje się być obecnie "nie do zdobycia", więc myślę, że przeniosę mój projekt "PM OBD security bypass" na najwyższy priorytet. Wtedy będę mógł po prostu użyć konfiguracji AlfaOBD, którą już mam dla Fiatów.

Na później zastanawiam się, czy aluminiowa obudowa filtra Dorman ma port dla opcjonalnego manometru?

#15 ·
Na później zastanawiam się, czy aluminiowa obudowa filtra Dorman ma port dla opcjonalnego manometru?
O ile pamiętam, jest taka sama jak plastikowa, czytałem, że niektórzy dodali trójnik do obudowy filtra, aby móc dodać czujnik ciśnienia oleju.

#17 ·
Dodałem wskaźnik, usuwając kolektor dolotowy i po prostu dodając mosiężny trójnik do czujnika ciśnienia oleju i podłączając przewód wskaźnika. Krótki odcinek węża. Wiesz, że małe wycięcie na uchwyt na okulary przeciwsłoneczne w lewym dolnym rogu deski rozdzielczej, wyciąłem 2-calowy otwór w tylnej części i zamontowałem wskaźnik ciśnienia oleju. Dobre miejsce. Wpuszczony, ale widoczny.

#18 · (Edited)
natknąłem się na to coś dla obudowy filtra oleju
baxter performance usa instructions

@badjo ciekawy, czy po uruchomieniu występuje zauważalne opóźnienie w ciśnieniu oleju? czy też ci faceci sprzedają rozwiązanie w poszukiwaniu problemu?

#19 ·
Moja obserwacja: ciśnienie oleju natychmiast rośnie. Podczas zimnego rozruchu może upłynąć od 1/2 do 1 sekundy, zanim olej dotrze do układu zaworów. Nie inaczej niż w innych samochodach.

Wirujący hałas z pompy "w moim vanie" ustępuje w miarę nagrzewania się oleju.

Zawsze słyszałem i ma to sens, że silnik zużywa się najbardziej podczas zimnego rozruchu, ale z czystym olejem syntetycznym nie sądzę, aby któryś z tych wstępnie ciśnieniowych elementów miał duże znaczenie.

#20 ·
To uspokajające, że krótkie, zimne wirowanie podczas rozruchu (wirowanie skrzyżowane z jękiem!) nie jest unikalne dla naszego vana. Myślę, że przyczyną jest później zmodyfikowana pompa oleju, a niektóre miski olejowe rezonują gorzej niż inne (ma to sens), więc większość właścicieli nigdy tego nie zauważa. Planuję znaleźć jedną z gwintowanych obudów filtra oleju i ostatecznie wykreślić ciśnienie z czystej ciekawości.

#22 ·
To nie dotyczy tylko twojego vana i myślę, że nawet pisałem na ten sam temat w 2018 roku. W końcu zauważyłem, że słyszę jęk tylko podczas rozgrzewania się vana i tylko w 'zimnych' temperaturach. (Po raz pierwszy usłyszałem to w Kalifornii, kiedy było około 45 stopni F, więc na forum z grupą Kanadyjczyków muszę używać tego terminu luźno). Dla mnie brzmiało to tak, jakby dochodziło z wlotu powietrza, ale następnym razem, gdy to usłyszę, będę musiał trochę bardziej się tym zająć.

#24 · (Edited)
Tajemnica rozwiązana.

Przypadkowo nasz 2021 wrócił niedawno do domu po spędzeniu 7 miesięcy u dealera w celu wymiany skrzyni biegów w ramach gwarancji (oryginalna skrzynia biegów "eksplodowała" przy przebiegu 4 tys. mil). Jedną z ponad 30 rzeczy, które personel serwisowy dealera uszkodził w samochodzie dostawczym, była zmiażdżona miska olejowa i wygięta rura ssąca oleju (przeglądam listę i sam wszystko naprawiam).

W każdym razie, jeżdżąc ze zmiażdżoną miską olejową, zauważyłem, że jęk przy zimnym rozruchu całkowicie zniknął. Od tego czasu wymieniłem rurę ssącą oleju i miskę olejową, a teraz jęk powrócił. Doszedłem więc do wniosku, że jęk jest zdecydowanie efektem "audio" pulsacji z rury ssącej, powodujących, że miska olejowa działa jak "głośnik". Kolejna zabawna cecha wersji Promaster silnika Pentastar 3.6!