Darmowa wersja demonstracyjna wskazała mój problem z ESC. Jestem zachwycony, patrząc tylko na menu. Właśnie kupiłem kable adaptera i pełną wersję. Ten wątek na forum Ram ma dużo informacji i obejrzyjcie YouTube.
Przepraszam za powolną odpowiedź Junky, a także za to, że nie mam żadnego wkładu. Niedawny udar, który spowodował utratę członka rodziny, oznacza, że rzuciłem wszystko i minie trochę czasu, zanim znowu zacznę. Łatwo mi kupować "rzeczy" online, ale znalezienie czasu, aby ich faktycznie użyć, to inna sprawa. Właśnie zaczynałem budowę i musiałem zatrzymać się w połowie instalacji podłogi. Kiedy w końcu dotrę do AlfaOBD, na pewno opublikuję, ale do tego czasu prawdopodobnie wszystko wymyślisz i staniesz się ekspertem na forum! Powodzenia i dzięki wszystkim!:?)))Dzięki Phil. Potwierdza sytuację pinów magicznego żółtego adaptera z dokumentu pomocy, jak sugeruje strona dla kabla Dodatkowe kable przedłużające adapter systemu dla oprogramowania diagnostycznego MultiECUScan
Będę ciekawy, co TachikazeTim uzyska ze swojego 2018, gdy przetestuje bez kabla.
Może tylko odczyt bez kabla i aktualizacja modułów z kablem?
Phil, czy mówisz, że żądanie kodu dla 5-cyfrowego kodu pin pojawiło się po podłączeniu żółtego kabla? Czy to tylko kod zabezpieczający vana (ten sam kod pin co kod klucza/ponownego klucza), czy też jakiś kod omijający bramę w 18 i nowszych? Rozumiałem, że nie mamy problemu z bramą w 2018 promaster (ram truck ma), a przynajmniej że żółty kabel był wszystkim, czego potrzeba do ominięcia. Dostaję kabel i jutro mogę uzyskać kod zabezpieczeń ponownego klucza od dealera. Czy ktoś jeszcze wie więcej o kodzie?FWIW,
Myślę, że nie da się nic zrobić bez kabla, w pewnym momencie trzeba wpisać 5-cyfrowy kod, żeby się dostać do środka i dla mnie ten moment nadszedł z żółtym kablem.
IIRC widziałem tylko menu kilku rzeczy, plus naprawdę nie wiedziałem na co patrzę ani czego się spodziewałem. Potem przyszedł kabel i wtedy ta-da zobaczyłem mnóstwo rzeczy. Kiedy poprosił o pin, zdałem sobie sprawę, że mogę coś zepsuć, jeśli nie będę ostrożny![]()
Czy ktoś jeszcze wie więcej o kodzie?
Ten sam kod. Myślę, że próbowałem uzyskać dostęp do czegoś w Alfaobd, kiedy poprosiło o kod.Phil, czy mówisz, że żądanie kodu dla 5-cyfrowego kodu PIN pojawiło się po podłączeniu żółtego kabla? Czy to tylko kod zabezpieczeń vana (ten sam kod PIN co kod klucza/ponownego kodowania)?
Możesz zmienić czas automatycznego wyłączania radia, wybierz komputer pokładowy, następnie wybierz zmiany konfiguracji samochodu, a następnie wybierz czas wyłączenia, otwórz poniższą zakładkę i powinieneś zobaczyć różne czasyMyślałem, że z AlfaODB można zmienić automatyczny czas wyłączenia radia - ale nie widzę takiej opcji w AlfaODB. Myślałem też, że można zmienić sygnał dźwiękowy klaksonu przy zamykaniu - czy to robi się z komputera pokładowego?
OK, to pomaga mi wiedzieć, gdzie szukać. O kodzie komputera pokładowego - o ile rozumiem, to 5-cyfrowy kod, który powinien być taki sam jak kod ponownego kodowania kluczy, prawda? Jeśli tak, to co mam na kluczach od dealera to 6-cyfrowy kod - czy to przypadek pominięcia wiodącej cyfry, czy ???Możesz zmienić czas automatycznego wyłączania radia w komputerze pokładowym,
Licznik przebiegu przestaje działać przy 671 000 milach, ponieważ to 1 milion kilometrów. Jestem na 512 tys. i potrzebuję, żeby licznik działał do celów podatkowych). Ale to narzędzie nie jest tanie.
Niedawno przypadkowo zdałem sobie sprawę, że można po prostu wyłączyć wykrywanie obecności pasażera z przodu w ustawieniach BCM za pomocą aplikacji AlfaOBD.
Zaoszczędziłoby mi to mnóstwo godzin przy tym projekcie!
Działa z moim 2019 i wierzę, że powinno działać tak samo z 2018.Czy komuś udało się to uruchomić z rokiem 2018?
Właśnie dostałem żółty kabel, ale nie mogę nawiązać połączenia. Kiedy próbuję się połączyć, mój licznik zaczyna piszczeć i pojawia się komunikat "Service Air Bag". Następnie komunikat znika po kilku sekundach. Zrobi to samo bez użycia żółtego kabla w opcjach, które wymagają żółtego kabla. Jedyne połączenie, które nawiązało, to opcja "silnik", ale nie wymaga to żółtego kabla. Używam czytnika wifi OBD2 i działa dobrze z moimi innymi aplikacjami obd2. Nie wiem, czy mój żółty kabel jest uszkodzony, czy też występuje jakiś inny problem. Czekałem trzy i pół miesiąca na wysyłkę z Chin, prawdopodobnie z powodu Covid, więc naprawdę nie chcę zamawiać od innego sprzedawcy, żeby stało się to samo.