Ram Promaster Forum banner
21 - 40 of 147 Posts
FWIW,
Myślę, że nie da się nic zrobić bez kabla, w pewnym momencie trzeba wpisać 5-cyfrowy kod, żeby się dostać do środka i dla mnie ten moment nadszedł wraz z żółtym kablem.

IIRC widziałem tylko menu kilku rzeczy, a poza tym naprawdę nie wiedziałem na co patrzę ani czego się spodziewałem. Potem przyszedł kabel i wtedy ta-da zobaczyłem mnóstwo rzeczy. Kiedy poprosił o pin, zdałem sobie sprawę, że mogę coś zepsuć, jeśli nie będę ostrożny :)

Dzięki Phil. Potwierdza sytuację pinów magicznego żółtego adaptera z dokumentu pomocy, jak sugeruje strona dla kabla Dodatkowe kable przedłużające adapter systemu dla oprogramowania diagnostycznego MultiECUScan

Będę ciekawy, co TachikazeTim uzyska ze swojego 2018, gdy przetestuje bez kabla.

Może tylko odczyt bez kabla i aktualizacja modułów z kablem?
Przepraszam za powolną odpowiedź Junky, a także za to, że nie mam żadnego wkładu. Niedawny udar, który spowodował utratę członka rodziny, oznacza, że ​​rzuciłem wszystko i minie trochę czasu, zanim znowu zacznę. Łatwo mi kupować "rzeczy" online, ale znalezienie czasu, aby ich faktycznie użyć, to inna sprawa. Właśnie zaczynałem budowę i musiałem zatrzymać się w połowie instalacji podłogi. Kiedy w końcu dotrę do AlfaOBD, na pewno opublikuję, ale do tego czasu prawdopodobnie wszystko wymyślisz i staniesz się ekspertem na forum! Powodzenia i dzięki wszystkim!:?)))

FWIW,
Myślę, że nie da się nic zrobić bez kabla, w pewnym momencie trzeba wpisać 5-cyfrowy kod, żeby się dostać do środka i dla mnie ten moment nadszedł z żółtym kablem.

IIRC widziałem tylko menu kilku rzeczy, plus naprawdę nie wiedziałem na co patrzę ani czego się spodziewałem. Potem przyszedł kabel i wtedy ta-da zobaczyłem mnóstwo rzeczy. Kiedy poprosił o pin, zdałem sobie sprawę, że mogę coś zepsuć, jeśli nie będę ostrożny :)
Phil, czy mówisz, że żądanie kodu dla 5-cyfrowego kodu pin pojawiło się po podłączeniu żółtego kabla? Czy to tylko kod zabezpieczający vana (ten sam kod pin co kod klucza/ponownego klucza), czy też jakiś kod omijający bramę w 18 i nowszych? Rozumiałem, że nie mamy problemu z bramą w 2018 promaster (ram truck ma), a przynajmniej że żółty kabel był wszystkim, czego potrzeba do ominięcia. Dostaję kabel i jutro mogę uzyskać kod zabezpieczeń ponownego klucza od dealera. Czy ktoś jeszcze wie więcej o kodzie?

Czy ktoś jeszcze wie więcej o kodzie?

Phil, czy mówisz, że żądanie kodu dla 5-cyfrowego kodu PIN pojawiło się po podłączeniu żółtego kabla? Czy to tylko kod zabezpieczeń vana (ten sam kod PIN co kod klucza/ponownego kodowania)?
Ten sam kod. Myślę, że próbowałem uzyskać dostęp do czegoś w Alfaobd, kiedy poprosiło o kod.
Są 3 kody, przynieś dowód własności i zdobądź wszystkie trzy, Kod klucza / PIN - Kod mechaniczny - Kod radia

Żółty adapter jest wymagany do komunikacji (zarówno operacji odczytu, jak i zapisu) z "wolnymi" modułami pojazdu. Wśród "wolnych" modułów znajdują się TPM (kontrola opon), BCM (kontrola nadwozia) i prawdopodobnie Radio. Bez żółtego kabla można uzyskać dostęp do pozostałych modułów, w tym komputera głównego (który obejmuje układ napędowy).

Z mojego doświadczenia wynika, że kod klucza jest wymagany tylko do uzyskania dostępu/modyfikacji funkcji związanych z bezpieczeństwem i nie można ich używać w darmowej wersji AlfaOBD.

Myślałem, że z AlfaODB można zmienić czas automatycznego wyłączania radia - ale nie widzę takiej opcji w AlfaODB. Myślałem też, że można zmienić sygnał dźwiękowy klaksonu przy zamykaniu - czy to robi się z komputera pokładowego?

Myślałem, że z AlfaODB można zmienić automatyczny czas wyłączenia radia - ale nie widzę takiej opcji w AlfaODB. Myślałem też, że można zmienić sygnał dźwiękowy klaksonu przy zamykaniu - czy to robi się z komputera pokładowego?
Możesz zmienić czas automatycznego wyłączania radia, wybierz komputer pokładowy, następnie wybierz zmiany konfiguracji samochodu, a następnie wybierz czas wyłączenia, otwórz poniższą zakładkę i powinieneś zobaczyć różne czasy
64100

Właśnie dostałem kod od dealera, ale wciąż czekam na moją żółtą kabel, która została wysłana z Chin. Chcę zmienić czas w radiu, trąbić po uzbrojeniu. Jakieś inne rekomendacje?

Możesz zmienić czas automatycznego wyłączania radia w komputerze pokładowym,
OK, to pomaga mi wiedzieć, gdzie szukać. O kodzie komputera pokładowego - o ile rozumiem, to 5-cyfrowy kod, który powinien być taki sam jak kod ponownego kodowania kluczy, prawda? Jeśli tak, to co mam na kluczach od dealera to 6-cyfrowy kod - czy to przypadek pominięcia wiodącej cyfry, czy ???
A jeśli wypróbuję różne kody nadwozia, czy mogę dostać się do jakiejś formy blokady "zbyt wielu błędów"?

Zrobiłem to tylko raz w moim Fiacie Ducato z 2017 roku i zadziałało, więc powinno być tak samo w przypadku Twojego PM.
Po otwarciu alfaobd i sprawdzeniu, czy jesteś połączony ze skanerem Bluetooth obd, przeszedłbym do ikony narzędzi i przesłał plik dziennika na Dysk Google lub wyświetlił dziennik i zapisał go przed dokonaniem jakichkolwiek zmian.

1, wybierz markę swojego pojazdu w pierwszym polu rozwijanym
2, wybierz komputer pokładowy w drugim polu rozwijanym
3, wybierz jednostkę sterującą dla swojego pojazdu w trzecim polu rozwijanym
4, następnie przejdziesz do ekranu kodu
Kliknij połącz i poczekaj, aż się połączy
5, następnie kliknij na samochód z podniesioną maską. w prawym dolnym rogu ekranu
6, kliknij wybierz procedurę, a następnie przewiń w dół, szukasz
CAR CONFIGURATION CHANGE
7, kliknij car configuration change, a następnie kliknij opcje
8, przewiń w dół, aż zobaczysz SWITCH-OFF TIME
9, kliknij switch-off time
Następnie wybierasz wartość, którą zobaczysz 20min
60min
180min
Wybierz żądany czas
Następnie kliknij start i poczekaj, aż zakończy się wyświetlanie komunikatu z napisem zakończono, a następnie zamknij alfaobd
Wyłącz zapłon i odczekaj 5 minut przed ponownym włączeniem zapłonu, a następnie spróbuj włączyć radio, aby sprawdzić, czy wyświetla się nowy czas wyłączenia, jeśli nie, może być konieczne wykonanie wyrównania proxy.

Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i rozumiesz powyższe.

OK, teraz, kiedy rozumiem kroki, udało mi się ustawić radio na 180 minut, co jest znacznie lepsze niż 20 minut. Nie podobało mu się ustawienie "nieużywane" (które, jak miałem nadzieję, wyłączyłoby automatyczne wyłączanie).

@Gasgasmick Czy AlfaOBD może zresetować licznik przebiegu?

Licznik przebiegu przestaje działać przy 671 000 milach, ponieważ to 1 milion kilometrów. Jestem na 512 tys. i potrzebuję, żeby licznik działał do celów podatkowych). Ale to narzędzie nie jest tanie.

• Like
Reactions: baitbegger44##
Dobre info
Zastanawiam się, czy stronę pasażera można wyłączyć dla fotelika samochodowego dla dziecka.
Niedawno przypadkowo zdałem sobie sprawę, że można po prostu wyłączyć wykrywanie obecności pasażera z przodu w ustawieniach BCM za pomocą aplikacji AlfaOBD.
Zaoszczędziłoby mi to mnóstwo godzin przy tym projekcie!

Czy komuś udało się to uruchomić z rocznikiem 2018? Właśnie dostałem żółty kabel, ale nie mogę nawiązać połączenia. Kiedy próbuję się połączyć, mój licznik zaczyna piszczeć i pojawia się komunikat "Service Air Bag". Następnie komunikat znika po kilku sekundach. Dzieje się tak samo bez użycia żółtego kabla w opcjach, które wymagają żółtego kabla. Jedyne połączenie, jakie nawiązałem, to opcja "silnik", ale nie wymaga ona żółtego kabla. Używam czytnika wifi OBD2 i działa on dobrze z moimi innymi aplikacjami obd2. Nie wiem, czy mój żółty kabel jest uszkodzony, czy też występuje jakiś inny problem. Czekałem trzy i pół miesiąca na wysyłkę z Chin, prawdopodobnie z powodu Covid, więc naprawdę nie chcę zamawiać od innego sprzedawcy, żeby spotkało mnie to samo.

Czy komuś udało się to uruchomić z rokiem 2018?

Właśnie dostałem żółty kabel, ale nie mogę nawiązać połączenia. Kiedy próbuję się połączyć, mój licznik zaczyna piszczeć i pojawia się komunikat "Service Air Bag". Następnie komunikat znika po kilku sekundach. Zrobi to samo bez użycia żółtego kabla w opcjach, które wymagają żółtego kabla. Jedyne połączenie, które nawiązało, to opcja "silnik", ale nie wymaga to żółtego kabla. Używam czytnika wifi OBD2 i działa dobrze z moimi innymi aplikacjami obd2. Nie wiem, czy mój żółty kabel jest uszkodzony, czy też występuje jakiś inny problem. Czekałem trzy i pół miesiąca na wysyłkę z Chin, prawdopodobnie z powodu Covid, więc naprawdę nie chcę zamawiać od innego sprzedawcy, żeby stało się to samo.
Działa z moim 2019 i wierzę, że powinno działać tak samo z 2018.
Używam adaptera Bluetooth MXLink2 i nie sądzę, żebym widział raporty o działających adapterach Wi-Fi.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałem (bez żółtego kabla), "service air bags" pojawiło się raz, ale założyłem, że to usterka i rzeczywiście nigdy nie wróciło.

Żółty kabel, którego używam, dostałem z Amazon UK i działa idealnie. NiceCheck ECU Scan OBD2 Żółty adapter Kabel diagnostyczny Pasuje do Fiat ECUScan Multi Scan: Amazon.pl: Samochody i motocykle
(Wysyłka z Prime, nawet z Wielkiej Brytanii, jest dość szybka, około 10 dni).

Ok, właśnie sprawdziłem multimetrem, że piny na żółtym złączu są prawidłowe (pin 1 do pin 6 i pin 9 do pin 14) używając schematu połączeń alfaobd. Myślę, że może mój czytnik Wi-Fi powoduje problem. Zobaczę, czy uda mi się zdobyć inny, który jest BT, żeby przetestować. Dzięki

21 - 40 of 147 Posts