Ram Promaster Forum banner

Uziemienie falownika i pytania dotyczące konfiguracji zasilania brzegowego

372 views 15 replies 8 participants last post by  daklein  
#1 ·
Witajcie!

Mam kilka pytań i przepraszam, jeśli wydają się podstawowe – po prostu staram się upewnić, że wszystko robię poprawnie!

Uziemienie obudowy falownika:
  • Czytałem, że uziemienie falownika do obudowy nie jest ściśle konieczne, ale może być dobrym pomysłem?
    • Mam falownik/ładowarkę Renogy Pure Sine 2000W.
  • Obecnie biegun ujemny falownika prowadzi do Blue Sea Safety Hub, a następnie do uziemienia obudowy. Czy to wystarczy?
    • Jeśli nie, gdzie podłączyć przewód uziemiający do falownika? Nie widzę na nim dedykowanego zacisku uziemienia.
Konfiguracja zasilania brzegowego:
  • Podłączyłem zasilanie brzegowe do falownika po stronie wejściowej, ale nie jestem pewien, co robić dalej.
  • Czy muszę podłączyć coś od strony wyjściowej, skoro zasila ona hub bezpieczeństwa?
    • Dokąd prowadzą stąd przewody (których jeszcze nie zainstalowałem)? Do oddzielnej skrzynki bezpieczników AC?
    • Czy też w ogóle muszę wyprowadzić przewód, skoro jest podłączony do Blue Sea Safety Hub?
  • Czuję, że czegoś prostego brakuje!
Dziękuję z góry za wszelką pomoc i wskazówki!

Image

Image

Image

#2 ·
Próbowałem znaleźć instrukcję do przetwornicy/ładowarki renogy 2000w, ale na ich stronie znalazłem tylko przetwornice/ładowarki 3000w.

#7 ·
Strony od 10 do 14 omawiają uziemienie i okablowanie. W moim vanie falownik jest zamontowany na metalowej ramie, która jest przykręcona do podwozia, więc nie przejmowałem się osobnym przewodem. Najprostsze/najbezpieczniejsze jest połączenie podwozia falownika z vanem. Przejście przez hub bezpieczeństwa powinno być elektrycznie w porządku, ale może nie obejmować niektórych rzadkich usterek.

Analiza błędów jest trudna: trzeba pomyśleć o wszystkich możliwych awariach, elektrycznych i mechanicznych, i przeanalizować, gdzie popłynie prąd i co się stopi itp. Najlepiej postępować zgodnie z sugestiami zawartymi w instrukcji.

#8 ·
Strony od 10 do 14 omawiają uziemienie i okablowanie. W moim vanie falownik jest zamontowany na metalowej ramie przykręconej do podwozia, więc nie przejmowałem się osobnym przewodem. Najprostsze/najbezpieczniejsze jest połączenie obudowy falownika z vanem. Przejście przez hub bezpieczeństwa powinno być w porządku elektrycznie, ale może nie obejmować niektórych rzadkich usterek.

Analiza usterek jest trudna: trzeba pomyśleć o wszystkich możliwych awariach, elektrycznych i mechanicznych, i przeanalizować, gdzie prąd popłynie i co się stopi itp. Najlepiej postępować zgodnie z sugestiami w instrukcji.
I kup przyzwoity Multimetr z cęgami prądowymi zdolnymi do pomiarów DC. Będziesz go często używać do rozwiązywania problemów i dla rozrywki.

#9 ·
To jest to, co kupiłem. Nie świetne, ale całkowicie wystarczające. Myślę, że zrozumienie stron 10-15 instrukcji jest warte posiadania pewności co do okablowania.

#10 ·
Wyjściowy prąd zmienny powinien przechodzić do twoich obciążeń/gniazd AC przez skrzynkę z bezpiecznikami AC. Twój schemat połączeń wydaje się nie pokazywać żadnych obciążeń AC. Czy to poprawna interpretacja?
Nie, będę miał kilka rzeczy, które mogą potrzebować prądu zmiennego. Czy masz sugestię dotyczącą skrzynki z bezpiecznikami? Czy potrzebuję do niej również bezpiecznika? A potem wszystkie gniazda AC z niej wychodzą?